Annons

Fler åtgärder än terrorstämpeln krävs

Den 22 juli beslutade EU att terrorstämpla den så kallade militära grenen av Hizbollah. Men Hizbollah är en enhetlig organisation och det finns ingen självständig “militär gren”, skriver terrorforskaren Magnus Norell.

Publicerad

När jag i januari i år var inkallad som expertvittne vid rättegången på Cypern mot Hizbollahoperatören och svensk-libanesiska medborgaren Hossam Taleb Yaacob, fick jag flera underhandsbesked om att Yaacoub, trots övertygande bevis, inte skulle komma att åtalas för terrorbrott. Detta berodde på att EU inte terrorstämlat Hizbollah och för Cypern, mitt i det oroliga östra medelhavsområdet och med Hizbollah inpå knuten, var det otänkbart att ta på egen hand utmana rörelsen. Yaacoub dömdes (bland annat) för förberedelse till väpnat angrepp på israeliska turister och fick flera års fängelse.

Om rättegången ägt rum efter 22 juli i år, hade cyprioterna dock kunnat åtala Yaacoub för det han faktiskt gjorde; förberedelse till terrorbrott. Stämplingen av Hizbollahs så kallade militära gren ägde rum efter flera månaders, ofta hätsk debatt i EU-kretsen (där Sverige var en av de tydligaste förespråkarna för att inte terrorstämpla rörelsen). Det har främst varit Storbritannien (som sedan flera år terrorstämplat Hizbollahs ”militära gren”) som varit drivande i frågan, och sedan förra sommarens terrorattack i Bulgariska Burgas och den samtidigt arresterade Yaacoub på Cypern, fanns det två klara fall av Hizbollahinspirerade terrorattacker. Burgasattacken dödade sex personer (fem israeliska turister och en bulgarisk busschaufför).

Annons
Annons
Annons