Annons
X
Annons
X

Fler anställda men samma pris på maten

Krögarna på en av Stockholms krogtätaste gator och tre av huvudstadens största krogkungar tänker anställa, men vare sig kunder eller krögare tror egentligen på lägre priser. Effekterna av sänkt krogmoms är tveksamma menar kritikerna – ändå är det den dyraste reformen som finansminister Anders Borg väntas presentera i budgeten.

Nino Armoni, ägare XOXO (Rörstrandsgatan 15), Raw (Rörstrandsgatan 9), Levinskys (Rörstrandsgatan 9), och Bebe (Rörstrandsgatan 15), samt flera andra restauranger runt om i Stockholm: 
”Vi kommer absolut anställa fler om jag får behålla lite mer av vad vi får in, allt utöver går rätt in i verksamheten så att vi kan växa. Jag har ett hundratal anställda i mina restauranger men det har blivit tuffare att tjäna pengar och det har blivit svårare att satsa. Priserna sänker vi på sikt, man får avvakta och se hur andra gör.”
Nino Armoni, ägare XOXO (Rörstrandsgatan 15), Raw (Rörstrandsgatan 9), Levinskys (Rörstrandsgatan 9), och Bebe (Rörstrandsgatan 15), samt flera andra restauranger runt om i Stockholm: ”Vi kommer absolut anställa fler om jag får behålla lite mer av vad vi får in, allt utöver går rätt in i verksamheten så att vi kan växa. Jag har ett hundratal anställda i mina restauranger men det har blivit tuffare att tjäna pengar och det har blivit svårare att satsa. Priserna sänker vi på sikt, man får avvakta och se hur andra gör.” Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

EFFEKTEN AV SÄNKT KROGMOMS ENLIGT KRITIKERNA

Rörstrandsgatans restauranger och kaféer är fulla med folk en solig lördagseftermiddag. Men krögarna vi pratar med menar att verksamheten bara går ihop om man jobbar själv eller har hjälp av familj sju dagar i veckan, helst med så lite personal som möjligt. En halvering av krogmomsen är välkommen, samtliga som SvD pratar med tänker anställa efter årsskiftet.

Även de stora jättarna tänker förstärka bemanningen – Vimal Kovac, vd för Stureplansgruppen med några av de mest kända stockholmskrogarna i sitt stall tror att den nya krogmomsen blir ett uppsving för hela branschen.

– Vi har problem med servicedelen eftersom det är så dyrt att anställa. Det här kommer göra att många krogar i mellanprissegmentet stärker sin servicegrad.

Annons
X

Men frågan är om kroggästerna kommer att märka av momssänkningen och spendera mer – på Rörstrandsgatan tror de flesta kunder att ägarna kommer stoppa slantarna i egen ficka istället för att sänka priserna.

– Jag kan förstå att det finns de synpunkterna men jag har svårt att se att branschen skulle stärka marginalerna, snarare tror jag att de kommer att förstärka kvalitén och på så sätt stärka upp den egna branschen, säger Vimal Kovac.

Själv planerar han att öppna fler filialer till den egna restaurangen Wagamama, så kallad casual dining med bordsservering och lägre priser, om momssänkningen blir verklighet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Finland sänkte momsen på restauranger och frisörbesök ledde det till en viss prissänkning, men få nya jobb visar undersökningar som presenterades i senaste numret av Ekonomisk debatt. Även i alliansen har det funnits kritik mot att regeringen satsar 5,4 miljarder, halva reformutrymmet på just halverad krogmoms. Socialdemokraternas ekonomipolitiska talesperson Tommy Waidelich sågar momssänkningen, trots att de rödgröna kom med liknande förlag i slutet av den förra valrörelsen.

  – Det här är alldeles för dyra jobb i det läge som vi befinner oss i. Nu är det bättre att lägga pengarna på utbildning och praktikplatser för att få fart på ungdomsarbetslösheten, säger han.

  En av grundtankarna bakom förslaget är just att få fram fler jobb till unga, men under de pressträffar som hållits har konkreta siffror saknats. Finansdepartementets egen uppskattning på 3 500 nya jobb ratas av Konjunkturinstitutet som visserligen ser positiva effekter för krogbranschen, men samtidigt gör bedömningen att jobb i stället kommer att försvinna i andra branscher.

  Oavsett kritik ser det dock ut som regeringen får igenom den halverade krogmomsen efter årsskiftet, Miljöpartiet har sagt att de inte tänker fälla förslaget.

  Sturehofskoncernen, med Sturehof, Riche och Teatergrillen överväger nyetableringar, varav en kan komma att sysselsätta över 100 personer. Satsningen underlättas av momssättningen, skriver vd Niklas Nordin i ett mejl till SvD. Han räknar också med att ”stärka innehållet” i den befintliga organisationen, med nyanställningar både inom koncernen och dess underleverantörer. Några prissänkningar lovar han inte.

  Även krögaren Melker Anderson, delägare i krogimperiet F12 där bland annat Fredsgatan 12, Grill, Kungsholmen och Le Rouge ingår kommer troligtvis anställa fler.

  – Man kommer att kunna vässa till en del bitar, jämför vi oss med andra länder så ligger vi på en halv personalstyrka.

  Snittåldern i hans egna kök ligger på 24-25 år, själv betraktas Melker Andersson som pensionär, många äldre går istället över till hotellbranschen. Men själv har han funderingar på om skattelättnaden för den egna branschen verkligen är rättvis.

  – Vi ger unga jobb men samtidigt finns det ju andra branscher som också gör det, det här kanske borde gälla dem också.

  Volym är hemligheten för att tjäna pengar i krogbranschen, själv har han lyckats men känner många krögare som driver eget i mindre skala och har svårt att få snurr på verksamheten.

  – Ska man försvara en sån här skattelättnad måste det ju märkas för konsumenten med lägre priser men det är frågan om det kommer att bli så.

  Annons
  Annons
  X

  Nino Armoni, ägare XOXO (Rörstrandsgatan 15), Raw (Rörstrandsgatan 9), Levinskys (Rörstrandsgatan 9), och Bebe (Rörstrandsgatan 15), samt flera andra restauranger runt om i Stockholm: ”Vi kommer absolut anställa fler om jag får behålla lite mer av vad vi får in, allt utöver går rätt in i verksamheten så att vi kan växa. Jag har ett hundratal anställda i mina restauranger men det har blivit tuffare att tjäna pengar och det har blivit svårare att satsa. Priserna sänker vi på sikt, man får avvakta och se hur andra gör.”

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 5

  Ulf Johansson, ägare Toy Kök & Bar (Rörstrandsgatan 11): ”Jag kommer kunna jobba mindre, i dag är det långt mer än heltid. Jag har redan tänkt anställa en tjej två dagar i veckan från januari så jag kan vara mer med familjen. För branschen är det bara bra, de flesta förstår inte vilket slit det är att driva restaurang. Priserna kommer jag inte sänka men heller inte höja.”

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 5

  Sinan Kinik, delägare Två, (Rörstrandsgatan 9A): ”Det blir en morot för mig att göra vår verksamhet bättre, vi kanske kan anställa någon så jag inte behöver jobba sex dagar i veckan och aldrig ta semester. På sikt blir det nog billigare för konsumenten. Arbetsgivaravgifterna och all byråkrati är andra problem för småföretagare.”

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 5

  Shahroukh Haidary, delägare I Cinque Sensi (Rörstrands- gatan 23): ”Vi kanske kan ta in någon på deltid för att själva slippa jobba hela tiden. Vi kommer nog inte sänka priserna, det kräver att våra leverantörer sänker priserna och det har jag inte sett något av, råvarorna har bara blivit dyrare. Vi har inte rört priserna på flera år, trots att vi borde. Ibland känns det nästan som att jag jobbar gratis, det är svårt att hinna med familjen.”

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 5

  Mortza Borzoo, ägare Aquila Pizzeria, (Rörstrandsg 10): ”Vi kommer nog att anställa för att få avlastning i köket, jag jobbar varje dag och så är det för ganska många här på gatan, man har inte råd med personal och måste jobba mycket själv. Priserna vet jag inte, det tror jag inte.”

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X