Fler anmäls för människohandel

29 fall av misstänkt människohandel för sexuella ändamål polisanmäldes förra året, mot 21 fall året innan. Ökningen är nära 40 procent, men den beror främst på att polisen fått särskilda pengar för bekämpa människohandeln.

Under strecket
Publicerad
Annons

För sjunde året har Rikskriminalpolisen gjort en lägesrapport om människohandeln för sexuella ändamål, det som internationellt kallas trafficking. Ingen dömdes i fjol för brottet människohandel, men i ärenden med människohandelsliknande karaktär har 20 personer dömts för koppleri, grovt koppleri, olaga frihetsberövande med mera. År 2003 dömdes 11 personer i sådana sammanhang, och två personer för människohandel. Två personer var också 2004 åtalade för människohandel, men domstolen ansåg inte att den rubriceringen stämde.

– Att antalet anmälningar ökar är vad man kunnat anta, säger kriminalkommissarie Pia Hederén, som är chef för roteln för illegal invandring på Rikskriminalpolisen. Polisen har fått 30 miljoner kronor sammanlagt för tre år, pengar avsedda enbart för den här typen av utredningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons