Annons

Flathet har gett blufföretagen spelrum

Småföretagare skyddas inte av samhället från det gissel som blufföretagen utgör. Samtidigt används samhällets resurser för att hjälpa bedragarna att driva fordringarna mot småföretagarna. Situationen är absurd, och ovärdigt rättssamhället, skriver kriminologerna Helena du Rées och Jerzy Sarnecki.

Under strecket
Publicerad

Blufföretagen är åter i fokus. God lönsamhet kombinerad med en i princip obefintlig risk att åka fast har lett till att brottsligheten eskalerat och drabbar snart sagt varenda småföretagare i landet. En verksamhet som enligt Svensk handel årligen lurar av främst småföretag minst 1,2 miljarder, kanske till och med det dubbla. Detta inkluderar ändå inte kostnaderna för det merarbete och den oro som blufföretagen orsakar.

Här finns tre centrala aspekter: En praxis som kräver mycket litet för att kunna hävda ett bindande avtal, ett rättssystem som står handfallet inför systematisk bedrägeriverksamhet samt, som en konsekvens av de tidigare nämnda, en brottslighet som har spridit sig i vidare kretsar. Numera bedriver även grovt kriminella nätverk blufföretag. Flera mord under senare tid påstås ha koppling till sådan verksamhet. Vissa aktörer inom bluffbranschen har dessutom investerat stort i seriösa verksamheter och har flera av landets viktigaste myndigheter som sina största kunder.

Annons
Annons
Annons