Annons
X
Annons
X

Svensk skadad vid hotellattack i Hurghada

Gärningsmän öppnade eld mot ett turisthotell i Hurghada i Egypten. En svensk man har knivskurits i attacken, bekräftar resebyrån. Skottlossningen ska ha utförts vid entrén till hotellet som ligger vid Röda havet. Minst två beväpnade män dödades snabbt av säkerhetsstyrkor. Attacken klassas som en terroristhandling.

(uppdaterad)
Hotellattacken i Hurghada
[object Object]
Egyptisk säkerhetstjänst utanför Bella Vista Hotel i Hughada på fredagskvällen. Foto: EPA

Uppgifterna om skadade och nationalitet vid attacken mot ett turisthotell i egyptiska Hurghada varierade stort på fredagskvällen. Egyptens hälsodepartement uppgav på kvällen att två svenskar skadats med kniv. Senare bekräftades att en svensk man knivskurits i attacken. Skadorna ska vara lindriga.

Senare uppgav Egyptens inrikesdepartement för Reuters att tre utländska turister skadades, förutom svensken var det två österrikare.

Bella Vista Hotel:

Uppgifter om hur många gärningsmännen är som genomfört attacken har också varierat på fredagskvällen. Nyhetssajten al-Arabiyya skriver, med hänvisning till säkerhetskällor, att gärningsmännen var två och att de oskadliggjorts på plats av säkerhetsstyrkor.

Annons
X

En av dem uppges ha burit ett bombbälte eller väst.

– Den här attacken verkar ändå ha misslyckats även om uppgifterna är oklara, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till SvD.

Han menar att attacken kunde ha blivit betydligt värre om inte egyptisk säkerhetspolis agerat så snabbt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt nyhetsbyrån Al-Arabiya ska gärningsmännen inte kommit in i hotellet utan ska ha skjutit vid entrén. De beväpnade gärningsmännen kom till platsen via havet i båt.

  Resebolaget Apollo har gäster på hotellet Bella Vista, där skottlossningen inträffade.

  **Han säger att **bolaget har 90 skandinaviska gäster på hotellet och att 32 är svenskar. Apollo kunde bekräfta att en svensk man knivskurits. Fler än 600 svenskar befinner sig just nu på orten.

  Utrikesdepartementet bekräftade vid 23-tiden för TT att en svensk skadades i attacken. Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och att följa lokala myndigheters instruktioner.

  Terrororganisationen Islamiska staten har tidigare hävdat att de i tisdags utförde en attack mot israeliska turister i Egypten. Attacken kom efter att IS:s ledare uppmanat medlemmar att attackera judar.

  Hurghada:

  Läs direktrapporteringen från hotellattacken i Egypten:

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  Annons
  Annons
  X

  Egyptisk säkerhetstjänst utanför Bella Vista Hotel i Hughada på fredagskvällen.

  Foto: EPA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X