Annons

Oidentifierad drönare nedskjuten i Turkiet

En oidentifierat drönare har skjutits ned av turkiskt stridsflyg nära den syriska gränsen, uppger Turkiets militär på sin hemsida. Enligt den turkiska dagstidningen Hürrieyt ska det röra sig om en obemannad drönare.

SvD
Publicerad
Den här videon är tyvärr inte tillgänglig

**Flygfarkosten uppges **ha skjutits ned efter att ha varnats tre gånger. Den nedskjutna flygfarkosten var en drönare, enligt en högt uppsatt turkisk tjänsteman.

Enligt Hürrieyt varnades farkosten tre gånger innan skarp beskjutning följde.

Amerikanska ABC uppger att nedskjutningen skedde tre kilometer in på turkiskt luftrum.

Annons

Det turkiska försvarsministeriet skriver på sin hemsida:

”I dag har en flygfarkost av okänd nationalitet skjutits ned. Den upptäcktes i Turkiets luftrum på gränsen mot Syrien. Trots att den varnades tre gånger ändrades ingen riktning. Därför sköts den ned enligt regelverket”, står att läsa.

”Turkiets väpnade styrkor kommer att fortsätta verkställa sin uppgift med övertygelse inom regelverket”, skriver militären i ett tillägg.

Turkiet har tidigare i oktober framfört klagomål mot Ryssland för att överträdelser i luftrummet ägt rum. Även NATO har protesterat.

Turkiet skärpte sin militära hållning 2012 sedan ett av landets stridsflygplan av modell F4 skjutits ned av Syrien. I september 2013 sköts en syrisk helikopter ned.

I mars 2014 sköts ett syriskt jetplan ned. Och i maj 2015 sköts en syrisk drönare ned efter att den flugit in på turkiskt luftrum.

Att det nu också var en obemannad drönare som sköts ned får inte militärbedömare att slappna av:

  • Jag har blivit alltmer pessimistisk. Särskilt Ryssland uppträder väldigt vårdslöst, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert, till TT.

Ring anser att en nedskjutning kan leda till upptrappning.

  • En sådan situation kan lätt glida de inblandade ur händerna. Det är lätt att det går nationell prestige i sådana här händelser, tillägger han.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons