Annons
X
Annons
X

KI-kirurgen Macchiarini får sparken

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska institutet (KI), meddelar lärosätet. Tidigare var det sagt att Macchiarini skulle få vara kvar till november och avveckla sin verksamhet.

Macchiarini-skandalen
[object Object]
Macchiarini är en av huvudpersonerna bakom Sveriges största forskningsskandal. Foto: Lorenzo Galassi/TT

Personalansvarsnämnden fattade i dag beslutet. De skriver KI i ett pressmeddelande – Paolo Macchiarini har agerat och bedrivit verksamhet på ett sätt som inte är förenligt med anställning vid KI.

— Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Tidigare har rektor, dekanus och **rektorsrådet vid Karolinska institutet (KI) avgått till följd av den hårt kritiserade forskningen kring syntetiska luftstrupar. Rektorn Anders Hamsten lämnade KI efter att ha konstaterat att han gjort en "närmast total felbedömning" av kirurgen Paolo Macchiarini.

  Annons
  X

  Därefter har även dekanus Hans-Gustaf Ljunggren samt rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke klivit åt sidan.

  Paolo Macchiarini, gästforskare vid Karolinska institutet (KI), blev för några år sedan känd och hyllad för sina transplantationer av konstgjorda luftstrupar, bland annat efter operationer i Sverige.

  Den historiska första operationen i Sverige fick stort genomslag i världen, bland annat i internationella medier som New York Times, BBC och The Lancet. Överallt beskrevs metoden som en stor framgång, patienters liv kunde räddas genom att använda syntetiska luftstrupar.

  Det handlar om ett avancerat ingrepp där flera centimeter av luftstrupen skärs bort och ersätts med en syntetisk motsvarighet. Innan den konstgjorda luftstrupen sys fast bekläs den med stamceller från patientens benmärg, syftet är att den nya luftstrupen ska läka ihop med kroppen.

  Granskningen visade också att stora summor hade betalats ut av Vetenskapsrådet till Macchairini.

  Macchiarini hade åstadkommit framgångsrika operationer inom luftvägskirurgi i Spanien. Italienaren, som talar flera språk, satt i tv-soffor i flera länder och intervjuades av ledande tidningar. Men sedan hann lögnerna i fatt honom.

  Tre patienter fick sina luftstrupar transplanterade mellan 2011 och 2013. Den första operationen var historisk, aldrig tidigare har någon fått sin luftstrupe ersatt med en konstgjord variant.

  

  SvD:s granskade fallet i ett flertal artiklar under förra året och visade bland annat att Macchiarini hade en bisyssla med koppling till ett bolag i USA, dit KI-kirurgen hade gett ett patent koppla till syntetiska luftstrupar. Granskningen visade också att stora summor hade betalats ut av Vetenskapsrådet (VR), till Macchiarini, pengar som snart kom att stoppas. Ansökningarna till VR hade baserats på forskning som kunde ifrågasättas. Macchiarini var vid tiden anmäld för oredlighet i forskning av läkare och forskarkollegor som tidigt larmade om felaktigheter.

  En formell anmälan om misstänkt forskningsfusk gjordes av fyra läkare i augusti 2014. Sent samma år tog KI upp utredningen med hjälp av den externe utredaren, professor Bengt Gerdin. Våren 2015 kom hans slutsats – Macchiarini med kollegor hade sysslat med oredlighet i forskning, alltså forskningsfusk.

  När KI ändå friade Macchiarini i augusti i fjol riktades kritik, då bedömare menade att det varit felaktigheter i KI:s granskning. Bengt Gerdin, professor i kirurgi på Uppsala universitet, sa till SvD att KI aldrig granskade den nytillkomna information som hade friat Macchiarini på samma sätt, i en oberoende granskning.

  En av de avgörande vändpunkterna i historien om KI-kirurgen kom från amerikanskt håll i januari. Tidningen Vanity Fair rapporterade då om en affär mellan kvinnlig journalist och Macchiarini. Enligt henne hade KI-kirurgen lurat henne att han var nära vän med påven och privat läkare åt presidentparet Obama. Då uppdagades även felaktigheter i Macciarinis CV, som alltså aldrig hade haft titeln professor. Den kvinnliga journalisten arbetade med en dokumentär för NBC under tiden de hade en affär.

  Men fallet är inte över: åklagare i Sverige utreder nu bland annat grovt vållande till annans död och har bett Socialstyrelsen att sammankalla ett rättsligt råd till åklagarens hjälp.

  Annons

  Macchiarini är en av huvudpersonerna bakom Sveriges största forskningsskandal.

  Foto: Lorenzo Galassi/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X