Annons
X
Annons
X

15-årig pojke dödad i knivdåd på skola

Den 15-åring som knivskars på en skola i norra Skåne vid lunchtid har avlidit, uppger Skånepolisen för SvD. Gärningsmannen är en 14-årig pojke som under måndagseftermiddagen förhörs av polis. Motivet är oklart – men verkar vara en intern uppgörelse.

Knivdådet i Broby
Ljus tänds utanför Göingeskolan, där en pojke knivskars till döds på måndagen.

Ljus tänds utanför Göingeskolan, där en pojke knivskars till döds på måndagen. Foto: Rickard Nilsson/TT

15-åringen fördes med ambulans till sjukhus efter att ha blivit knivskuren av en annan elev vid 12.45 på måndagen, på Göingeskolan i Broby i Skåne.

En 14-årig elev på skolan har omhändertagits av polis.

– Vi får in ett larm om ett bråk på skolan där en person uppges ha blivit knivhuggen, säger Jimmy Modin vid Skånepolisen till SvD.

Annons
X

När polisen kommer fram till platsen blir det tydligt att det rör sig om en allvarlig knivattack och 15-åringen fördes till sjukhus, där han senare avled.

– Han fick motta knivhugg på överdelen av kroppen, säger Jimmy Modin.

Vad hände under attacken?

– Vi vet egentligen inte det och håller på att bilda oss en egen uppfattning. Vi håller på att förhöra den 14-åriga pojken med stöd av socialtjänsten. Vi tror att de har haft en konflikt som eskalerat.

Vad kan ni säga om den 14-åriga pojken?

– Att det är en pojke som är 14 år. Det är oklart om han är känd sedan tidigare för polisen.

Enligt uppgift till Kristianstadsbladet inträffade händelsen i en korridor på Göingeskolan.

Krishantering pågår på skolan och under tisdagen kommer väktare att patrullera där.

– Vi tror inte att det kommer att hända mer. Vi tror att det var internt, men vi kommer ändå att sätta in väktare, säger han.

Polisen skriver på sin hemsida att händelsen ses som en personlig uppgörelse mellan pojkarna.

”Säkerheten för övriga elever bedöms inte hotad och undervisningen fortsätter som vanligt. Som en trygghetshöjande åtgärd kommer vakter vara på plats på skolan under morgondagen”, uppger kommunen i sitt pressmeddelande.

– Brottsrubriceringen var underdagen som försök till mord, men den kommer ändras eftersom pojken är död. Den nya rubriceringen är lite hängande beroende på vad vi får reda på.

Enligt Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare i Östra Göinge kommun, har sörjande samlats vid skolan.

– Jag ser precis här att elever och vuxna kommer och tänder ljus och någon kommer med blommor, det skapas en sorts minnesplats nu vid skolans entré.

En krisgrupp, bestående bland annat av personal och kommunchefen, har samlats på skolan. Det är inga elever kvar, men skolan kommer att hållas öppen under kvällen. På tisdagen hålls en minnesstund och personal kommer att finnas på plats för de elever som behöver stöttas.

– Det blir inte undervisning som vanligt i morgon, det blir en spontan samling där man bearbetar det som har hänt och tar hand om eleverna. Omkring 230 elever går på skolan, under tisdagen ska väktare att patrullera området och polis kommer finnas på plats.

SvD har sökt rektorn på skolan.

Våra tankar går till de anhöriga, vänner och skolans personal, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en kommentar till TT: "Ingen ska behöva uppleva detta i skolan. Skolan ska vara en trygg plats för alla. Vi ska aldrig, aldrig behöva vänja oss vid tanken att det finns rädsla för våld och knivar i barnens liv".

Annons
Annons
X

Ljus tänds utanför Göingeskolan, där en pojke knivskars till döds på måndagen.

Foto: Rickard Nilsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X