Flaggorna är hans livsverk

Livets vindar. Flaggkonstnären Anders Holmquist tog sig till New York för att lära känna sin pappa. Och sy flaggor. Snabbt blev han ett namn bland Hollywoodstjärnor och politiker som alla ville ha hans konstverk. För sex år sedan drabbades han av en stroke och kan inte längre sy, men idéerna finns kvar och kommer till honom när han ser flaggorna vaja utanför fönstret på Strandvägen.

Under strecket
Publicerad

– Flaggan visar vackert vindens kraft sa alltid min mamma och det beskriver bra hur jag känner för både vinden och flaggan, säger flaggkonstnären Anders Holmquist. Under juni månad visas hans flaggor på galleriet Studio L2 i Gamla stan.

Annons

För Anders Holmquists har flaggan en mångfaldig, men mest fredlig, innebörd. Nu visas flaggor han skapat under mer än trettio år under juni månad på galleriet Studio L2 i Gamla stan. Men mest känd är han utomlands. Större delen av sina år där tillbringade han i Kalifornien i USA, den idealiska platsen för flaggor på grund av den jämna havsbrisen, menar han.

Bo Derek, Arnold Schwarzenegger, Salvador Dalí, George Bush och Kung Carl den XVI Gustaf har alla velat ha hans verk. Men för sex år sedan tog delar av skapandet stopp. Anders Holmquist drabbades av en stroke och en hypersensitivtet i höger kroppshalva som innebär att varje beröring ger en brännande smärta. Han kan inte längre själv sy, men låter istället andra sy upp flaggor efter hans idéer och design.
73 år gammal är han tillbaka i barndomshemmet på Strandvägen. Hans tidigare så aktiva liv har stillats. Men kärleken till flaggan som rör sig efter vinden är lika levande som förr.

Annons
Annons
Annons