Flagga för Marocko

Under strecket
Publicerad
Annons

krönika | Söndag 18 april
Så har man åkt till Afrika för 198 spänn. Apollos nätpris till Agadir var helt enkelt oemotståndligt så där satt jag, i skärtorsdags, på Arlanda, och hade kompletterat med en sex gånger dyrare hemresebiljett från Malaga. För 198 kronor hade jag fått utresa på vinterns sista charterkärra, med plats på sista rad utan krubb.
Nu vankades fria äventyr: Tåget Marrakesh-Tanger, båt över Gibraltarsund och rälsbuss i Andalusien är en resväg som piggar upp vem som helst. Alldeles vid incheckning glänste dock märket ”American Tourister” till på min väska och tankarna skenade: Hur lämpligt är ett sådant väskmärke i dag? Alltså med islamistkongress i Casablanca och Falluja-demonstration i Rabat längs tågrutten?
Såklart jag sprang Arlanda runt på jakt efter självhäftande svensk flagga att dölja alltihopa med. Det fanns dock bara midsommarstänger och dalahästar.

Så här i efterhand kan konstateras att det mest var kanadensiska turister som strosade runt med jättestora flaggor, medan en och
annan marockan - utan skägg - faktiskt bar USA-keps och t-shirts med USA-tryck. Den allvarsamma iakttagelsen var möjligen att i Andalusien patrulleras i dag även en liten lokal rälsbuss av betongförsedd vakt märkt ”Securidad”.
Oslagbart som reseupplevelsen blev i alla fall Marocko om våren och städer som Marrakesh och Essaouira ska verkligen få återbesök.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons