Annons

Fjällvecka för familjen

Proffsigt sällskap ut på fjället, aktiviteter för alla och nya vänner. Ett sportlov på Saltoluokta fjällstation liknar nästan ett scoutläger. Men middagarna är betydligt godare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Proffsigt sällskap ut på fjället, aktiviteter för alla och nya vänner. Ett sportlov på Saltoluokta fjällstation liknar nästan ett scoutläger.

Foto: ULF LINDHOLMBild 1 av 10
Foto: MAUD LINDHOLMBild 2 av 10
Foto: MAUD LINDHOLMBild 3 av 10

En av dagarna blir det skidutflykt till Björkudden. Om Åsa Moberg eller Sofia Grönlund inte skulle orka hela vägen kan de ta lift med skotern som åker sist.

Foto: MAUD LINDHOLMBild 4 av 10

Innan avfärd packar man själv sin lunch - och en påse jägarsnus.

Foto: MAUD LINDHOLMBild 5 av 10

Varje kväll bjuder personalen till middag.

Foto: MAUD LINDHOLMBild 6 av 10

Under vistelsen serveras bland annat cocotte med kräftstjärtar och västerbottenost, vildsvin, gräddkokta svartrötter och cheesecake med lingonkanelsås.

Foto: MAUD LINDHOLMBild 7 av 10
Foto: MAUD LINDHOLMBild 8 av 10
Foto: MAUD LINDHOLMBild 9 av 10

På tågresan hem har man lärt känna de andra familjerna, och timmarna ombord blir som en förlängning av själva semestern.

Foto: MAUD LINDHOLMBild 10 av 10

Veckan innan låg temperaturen nere kring minus 30 grader. Nu gnistrar snön i solen och termometern visar på behagliga minus 15. Vädret kunde inte vara bättre och vi ler mot varandra och mot de nordliga svenska vintervita fjällen som stolta visar upp sig mot den mättade blå himlen. Men faktum är att vi hade varit fulla av förväntan även om vinden legat på och det hade varit mulet.

Det som väntar är en familjevecka i Svenska turistföreningens regi i fjällstationen Saltoluokta. Vi är 22 vuxna och 27 barn i åldrarna 4 och 14 år som under sportlovet ska umgås under utflykter och middagar. För de av oss som knappt tagit oss längre norrut än Sälen eller ens stått på längdskidor är det här ett äventyr.

Annons
Annons
Annons