Annons

Fjällrävens episka resa imponerar forskarna

En ung fjällrävshona har slagit forskare med häpnad efter att ha vandrat från Svalbard till Kanada. Fjällräven på bilden har ingenting med texten att göra.
En ung fjällrävshona har slagit forskare med häpnad efter att ha vandrat från Svalbard till Kanada. Fjällräven på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Gorm Kallestad / TT

Kanske var den unga fjällräven äventyrslysten, kanske var den bara hungrig. Oavsett motiv imponerar dess 350 mil långa vandring från Svalbard till Kanada på forskarvärlden.

Under strecket
Ivar Andersen / TT
Publicerad

Den 26 mars förra året släppte Norska Polarinstitutet ut den unga fjällrävshonan på Spetsbergen, den största ön i ögruppen Svalbard. 76 dagar och 3 506 kilometer senare visade gps-sändaren den försetts med att räven befann sig på kanadensiska Ellesmereön.

– Vi trodde ju inte våra ögon först. Vi tänkte att räven kanske var död och att någon hade tagit med den i sin båt. Men det finns ju inga båtar i det området så vi blev helt mållösa, säger Eva Fuglei, biolog vid Polarinstitutet, till NRK.

Annons
Annons
Annons