Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Fixa skolvalets brister, skrota inte alltihop

Stefan Löfven
Stefan Löfven Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSSON/TT

Tidigare i vår krävde Socialdemokraternas största partidistrikt – Skåne – att det fria skolvalet skrotas – en hållning stick i stäv med partiledningens. Till detta adderas nu ytterligare splittring.

I går rapporterade Sveriges Radio om hur det inför Socialdemokratiska studentförbundets kongress har lämnats in ett antal motioner med krav på att skolvalet rivs upp – motioner som förbundsstyrelsen ställer sig bakom.

Frågan är dock om förbundet har koll på den skolpolitiska kronologin. I SR förklarar ordföranden Talla Alkurdi att ”den borgerliga regeringens politik har ju inneburit åtta förlorade år för skolan” och poängterar vidare att hon ser de aktuella motionerna som ”uttryck för saklig kritik mot Björklund-skolan”.

Annons
X

**Kritik är det ju **förstås. Men sakligheten är det lite si och så med. Någon borde först och främst berätta för S-studenterna att det fria skolvalet inte är Björklunds påhitt, utan något som infördes av Carl Bildt 1992 – och som därefter behölls av såväl Ingvar Carlsson som Göran Persson. Annan relevant information är att 73 procent av föräldrarna till barn i skolåldern enligt Demoskop stöder skolvalet (Skolvarlden.se 27/3).

Javisst, det finns alltid flera mätningar att peka på. En SVT-undersökning har till exempel visat att 55 procent av skolbarnsföräldrarna tycker att segregationen har ökat med det fria skolvalet. Det låter ju inte så positivt.

Men frågan är om inte den mätningen snarare styrker skolvalets popularitet. Trots att 55 procent ser dessa problem säger sig 73 procent ändå uppskatta valet. Den politiska slutsats som döljer sig bakom denna opinion torde vara ganska enkel att upptäcka. Folk vill inte att skolvalet ska avskaffas, de vill att politikerna tar itu med reformens brister.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sanna Rayman

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven

  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X