Annons

Alan Asaid:Fitzgerald framdragen ur skuggorna

Redan på 30-talet fanns planer på en filmatisering av F Scott Fitzgeralds novell om den ”baklänges­levande” Benjamin Button. Kanske kan den bioaktuella filmen vitalisera intresset för Fitzgeralds författarskap, som i Sverige överskuggats av hans mer spektakulära, Nobelprisbelönade landsmän.

Under strecket
Publicerad

Människans begär kan aldrig fullt ut tillfredsställas, den lyckliga kärleken aldrig någonsin vinnas för evigt; runt livets alla hörn väntar besvikelser och debacle, skärvor och svek. Vad man kan uppnå, uppnås genom offer.

Med dessa möjligen något melodramatiska (men vad många nog personligen erfar ändå rätt realistiska) formler, skulle man kunna summera merparten av den amerikanske författaren F Scott Fitzgeralds (1896–1940) liv och verk. Till dels rör det sig om ett författarskap som utgör ett återsken av den växlingsrika, och eventuellt med vår tid besläktade, epok som var Fitzgeralds – 20- och 30-talen, den så kallade ”jazzåldern”; för övrigt ett uttryck som enligt tradition anses myntat av Fitzgerald – men till största delen handlar det nog däri om insikter som närts av författarens egen mollstämda biografi. ”Berättelsen om mitt liv är historien om en kamp mellan en betvingande drift att skriva och en kombination av omständigheter som inverkat till att hindra mig från att göra det”, bekände en gång den knappt 24-årige Fitzgerald och spådde därmed indirekt den spänning som skulle komma att prägla hela hans fortsatta bana.

Annons
Annons
Annons