Annons
X
Annons
X

Fitch: Italiens kreditbetyg kan sänkas

STOCKHOLM (Direkt) Italiens kreditbetyg kan komma sänkas till den lägre delen av ”investment grade”-betygen om landet förlorar tillgång till marknaden.

Av Direkt

Det skriver kreditvärderingsinstitutet Fitch i en rapport om den nya italienska regeringens utmaningar på torsdagen.

Fitch pekar dock på att den nya regeringen har en möjlighet att generera en positiv överraskning som med stöd från europeiskt policyagerande, inklusive ECB-interventioner, skulle bryta den negativa marknadsdynamiken och skifta obligationsräntorna till en mer hållbar nivå.

Enligt Fitch är den nya ”teknokratregeringen”, ledd av Mario Monti, trovärdig för att implementera finanspolitiska och strukturella reformer. Den har vidare potential att sitta vid makten fram till att de nästa valen hålls i april 2013.

Annons
X

Däremot varnar Fitch för att Italien sannolikt redan är i recession och att nedgången i aktivitet runt om i euroområdet har skapat en uppgift för den nya regeringen som är mycket svårare. Det kommer att bli en utmaning att bibehålla befolkningens stöd för strukturella reformer samtidigt som arbetslösheten stiger.

”Att övertyga investerare att reformerna kommer att implementeras på ett effektivt sätt, och att den ekonomiska tillväxten kommer att stöttas på medellång sikt, kommer att vara lika, om inte mer, utmanande”, skriver Fitch.

NYHETSBYRÅN DIREKT

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X