Fiske på Åland lockar turister från hela världen

Det är dags för höstfiske på Åland, dit turister från hela världen numer åker för guidade fisketurer i Östersjöns vildaste vatten. Särskilt gäddfisket har blivit en turistmagnet. På långa vägbankar över glittrande hav och till sist med linfärja for SvD till ön Simskäla, där fångsten är nästan garanterad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nordlig vind. Vågorna slår mot det lilla skäret utanför Långholmen. Solen är på väg ner. Vi kastar i vindriktningen. Här och nu borde gäddorna hugga. De borde och ligga lura just här, en sådan här kväll, den här tiden på året. Vi kastar så nära grunden vi kan utan att få bottennapp.

– Konstigt. Dom borde ha nappat vid det här laget.
Mikael Lindholm är besviken redan efter ett tiotal kast. Själv är jag glad om jag får iväg draget i rätt riktning. Jag har aldrig fått fisk på kastspö och har inga förhoppningar. Men det har Mikael. Han har jobbat som fiskeguide i den åländska skärgården i drygt tio år. Och härute får man fisk. I vattnen simmar massor av gäddor, abborrar, sikar, havsöringar - men allt har sin säsong, som till exempel laxarna som på väg mot de norrländska älvarna simmar förbi under ett par veckor varje försommar.
Mellan Ålands drygt 6 500 namngivna öar finns alla typer av fiskevatten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons