Recension

Bara rumporFisarna är salongsfähiga igen

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter att Eriksson & Lindgren gav ut Pernilla Stalfelts Bajsboken 1997 tycks det vara barnlitterärt korrekt att göra barnböcker om den tidigare tabubelagda rumpkulturen. Förr oroade och beskärmade vuxna sig över barns kiss- och bajshumor - nåja, vår fördragsamhet med välutvecklad bajshumor är väl inte stor i dag heller.
Den kommersiella barnkulturen har emellertid sett ett tomrum att fylla, när rumpor och fjärtar har blivit lika salongsfähiga som i äldre tider. I dag finns fjärtlitteratur för alla åldrar. Koltbarnen kan kolla på rumpor hos djur och ett barn i den belgiske barnboksillustratören Guido van Genechtens Bara rumpor. Med svällande former och varma färger målar han hur välkända djur ter sig på en röd potta. Denna vänliga pekberättelse ger mest intryck av smygande potträning med hjälp av barnslig rumphumor. Naken om baken påminner om Bajsboken. I korta scener reflekterar debutanterna Martin Olzak och Anna Sandler kring våra sociala konventioner runt nakenhet. Tyvärr försvinner mycket av berättelsen överraskningseffekter, då bilderna direkt upprepar textens innehåll.

Annons

Naken om baken riktar sig medvetet till både äldre och yngre läsare. Ett sceneri visar ett par avklädda vuxna människor i en trafikerad gatukorsning. Texten lyder med tydlig freudiansk drömanspelning ”En del tror att det värsta i hela världen är att vara naken mitt i stan.” Flertalet nakna kroppar i boken tillhör välutvecklade män och kvinnor och man frågar sig varför? Är det mer spännande för barn att titta på nakna vuxenkroppar eller är det i dag mer tabu att avbilda små nakna barn? I Flört & fjärt & pillefjong - har också en historia berättar Dan Höjer humoristiskt och faktaspäckat om kulturella företeelser som att fjärta och flörta, äta korv och bära kravatt. Tillsammans med illustratören Gunna Grähs komiska bilder avslöjar författaren med vänligt löje människans underliga förhållande till sig själv. Att spränga vind är en vetenskapligt fördomslös bilderbok av journalisten Agneta Sandelin. Med denna debutbok förefaller hon att ha uttömt ämnet matsmältningens effekter. Hon har utforskat fenomenet ur ett kemiskt, medicinskt och historisk perspektiv samt har studerat dess globala konsekvenser. Fibben Hald svarar i sina illustrationer med en blandning av humor och fakta. Av sprängkraften hos en kofjärt gör han t ex en suverän bildupplevelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons