Annons
X
Annons
X

”Fi:s värderingar nära KD och SD”

Feministiskt initiativ profilerar sig starkt i hbtq-frågor. Men flera punkter i partiprogrammet går emot såväl hbtq-rörelsens krav som flera Prideaktiviteter, visar SvD:s genomgång.

Fi går emot vissa av Prides synpunkter när det gäller porr, striptease och sexifiering.
Fi går emot vissa av Prides synpunkter när det gäller porr, striptease och sexifiering. Foto: JACOB ZOCHERMAN

På fredag arrangeras partiledardebatt på Stockholms Stadsteaters stora scen under Pridefestivalen. Ett av de deltagande partierna är Feministiskt initiativ, som också medverkar flitigt på andra arrangemang på Pride.

Fi får höga poäng i RFSL-rankningar och profilerar sig som ett parti för hbtq-personer. Men SvD:s genomgång av partiets sexualpolitik visar att Fi på flera punkter ligger i konflikt med hbtq-rörelsen.

Bland annat vill Fi se över pornografilagstiftningen för att begränsa spridningen av porr.

Annons
X

Renita Sörensdotter, sexualupplysare och genusforskare vid Uppsala universitet, konstaterar att porr kan ha en frigörande funktion, inte minst för hbtq-personer. Hon kallar Fi:s förslag ”extremt problematiskt”.

– Självklart måste vi vara kritiska mot vissa typer av porr, men det går inte att förbjuda. Vem ska sätta gränsen? Vem blir censurmyndighet? säger Renita Sörensdotter.

Sissela Nordling Blanco, en av Fi:s tre talespersoner, säger att all porr inte ska stoppas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vill inte förbjuda porr eftersom det är väldigt svårt att veta var gränsen ska dras. Det är inte politikernas ansvar att dra gränsen för vilka erotiska bilder eller filmer med sexuellt innehåll som i så fall skulle förbjudas.

  Men det är ju politiker som stiftar lagar?

  – Det vi vill är framförallt att begränsa spridningen av porr. Till exempel i hotellbranschen där vi ser att många städerskor får problem av att det finns fri tillgång till porr. Vi ser också att väldigt många präglas av de bilder som sprids, speciellt många unga tjejer som får krav att leva upp till från grova sexscener, säger Sissela Nordling Blanco.

  I Fi:s program står också att strippklubbar ska förbjudas. På flera fester som arrangeras under Pride finns gogodansare som uppträder för besökarna i minimala kläder.

  Bengt Held, som driver bloggen Helds hbt-nyheter och beskriver sig som hbt-aktivist med ”liberala värderingar”, har i flera år gjort omfattande granskningar av partiernas hbtq-politik. Han menar att gogodansare på gayklubbar skulle bli förbjudna med Fi:s förslag och kallar partiets sexualpolitik för ”oerhört reaktionär”.

  – Det finns en ohelig allians mellan den kristna högern och den radikalfeministiska vänstern i de här frågorna. Det handlar om en sexualpuritanism där pengar och sex i kombination döms ut som omoraliskt. Det är unkna värderingar där de hamnar nära KD och SD, säger Bengt Held.

  Skulle gogodansare på gayklubbar tillåtas med ett strippklubbsförbud?

  – Det är något som måste ses över. Det finns olika typer av sexklubbar, en del av dem präglas av tydlig exploatering, andra bidrar till att utmana normer. Men klubbarna på Pride kommer absolut att få vara kvar, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).

  I Fi:s partiprogram slås också fast att könsdiskriminerande reklam ska förbjudas. En av Prides sponsorer är Björn Borg, som flera gånger anmälts och även fällts för könsdiskriminerande reklam. Sissela Nordling Blanco avböjer dock att kommentera deras närvaro på festivalen.

  Ytterligare en fråga där Fi:s ståndpunkt står i kontrast till stora delar av hbtq-världen är surrogatmödraskap. RFSL vill tillåta den i dag oreglerade företeelsen – vilket Fi, tillsammans med KD och V, inte vill eftersom de ser det som en ”global industri” och ”handel med kvinnors kroppar och barn”.

  – Det finns i delar ett bristande resonemang. Att det fortsätter vara oreglerat i Sverige har ingen förbättrande effekt vad gäller rättigheter för surrogatmammor i andra länder. Vi tror att det är möjligt att reglera i Sverige utan att kvinnors rättigheter kränks, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund.

  Vi tror att det är möjligt att reglera i Sverige utan att kvinnors rättigheter kränks.
  ** Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande**

  På vilket sätt hjälper det kvinnor i tredje världen att förbjuda surrogatmödraskap i Sverige?

  – Det finns inga garantier för att det inte sker genom utpressning, påtryckningar eller ekonomiskt utbyte i Sverige heller. Att genomgå en gravididet är bland det farligaste man kan göra, vi kan inte tillåta det av ekonomiska skäl, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).

  Flera hundra barn i Sverige har fötts genom surrogatmödrar, flera av dem är på Pride. Hur tror du att de upplever att få höra att de inte borde finnas?

  – Det säger vi inte. De som finns ska ha samma stöd och villkor som andra barn. Det handlar inte om att säga att de kommit till på fel sätt, utan om en förändring vi vill ha.

  Annons
  Annons
  X

  Fi går emot vissa av Prides synpunkter när det gäller porr, striptease och sexifiering.

  Foto: JACOB ZOCHERMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X