Annons

FI:s nya vapen mot skulderna kan slå fel

Ett skuldkvotstak kan bli nästa åtgärd från Finansinspektionen (FI) för att bromsa hushållens skuldsättning. Men den föreslagna nivån på taket kan bli just den kalldusch för bostadsmarknaden som myndigheten vill undvika, enligt bedömare som SvD Näringsliv talat med.

Publicerad
Hushållens skulder oroar Finansinspektionen som vill ha möjlighet att införa ett så kallat skuldkvotstak.
Hushållens skulder oroar Finansinspektionen som vill ha möjlighet att införa ett så kallat skuldkvotstak. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De svenska hushållens växande skulder har länge varit en het politisk potatis. Nu i sommar väntas amorteringskravet bli verklighet.

Hushållens skulder oroar Finansinspektionen som vill ha möjlighet att införa ett så kallat skuldkvotstak.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 4

Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, säger att myndigheten vill "bromsa skuldsättningen men utan att sätta krokben för bostadsmarknaden eller Sveriges ekonomi".

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 4

"FI bör övervaka hur skuldsättningen utvecklas. Det bästa vore om det sköttes via självreglering."säger John Hassler, professor vid Stockholms universitet.

Foto: Finanspolitiska rådet Bild 3 av 4

”Vi förstår att myndigheterna är oroliga för skulderna men de botar symptomen utan att lösa problemen”, säger Josefine Uppling på Mäklarsamfundet.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons