FI:s ledning ville inte granska Swedbank

Swedbank misstänks för medverkan till penningtvätt i Baltikum. Arkivbild.
Swedbank misstänks för medverkan till penningtvätt i Baltikum. Arkivbild. Foto: Naina Hel n Jåma/TT

I höstas ville tjänstemän på Finansinspektionen granska Swedbanks verksamhet i Baltikum men förslaget röstades ned i en av FI:s chefskommittéer, uppger Svenska Dagbladet. Men efter Uppdrag gransknings avslöjande om penningtvätt har FI ändrat inställning.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det var efter skandalen med Danske Bank som flera tjänstemän föreslog en tuffare granskning av Swedbanks och andra storbankers affärer i Baltikum. Men kravet röstades ned vid ett möte i Finansinspektionens tillsynskommitté, uppger SvD:s källor. FI:s ledning ansåg enligt SvD att myndigheten skulle hålla sig till Sverige. Tidningen skriver också att generaldirektör Erik Thedéen under samma tid, september–oktober 2018, i medier flera gånger tonade ner risken för penningtvätt i de svenska bankernas baltiska verksamheter.

Också efter Uppdrag gransknings avslöjande i onsdags var FI avvaktande. "Ansvaret för tillsynen av regelefterlevnaden i de baltiska verksamheterna ligger i första hand hos respektive baltisk tillsynsmyndighet", skrev man då i ett pressmeddelande. Ett dygn senare hade FI ändrat sig i frågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons