Annons

Merkel vid Berlinmuren: Hedrar och varnar

Berlin samlas och minns dagen för 30 år sedan då Berlinmuren öppnade sig. Förbundskansler Angela Merkel hedrar Tysklands medborgare som förenade öst och väst utan att ett skott sköts. Men hon varnar för framtiden:

– Berlinmuren påminner oss om att vi måste göra vår del för att försvara friheten och demokratin.

Under strecket
Grim Berglund / TT
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anländer till det formella inledandet av firandet av murens fall i Berlin för 30 år sedan.

Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/TTBild 1 av 4

Minnesdagen av Berlinmurens fall inleddes på Bernauer Strasse i Berlin. Människor placerade symboliskt blommor i en av de sista kvarvarande delarna av muren.

Foto: Markus Schreiber/AP/TTBild 2 av 4

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, Polens president Andrzej Duda, Tjeckiens president Milos Zeman, Slovakiens president Zuzana Caputova och Ungerns Janos Ader lägger blommor vid minnesmonument Visegrád i Berlin.

Foto: Bernd von Jutrczenka/AP/TTBild 3 av 4

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hedrar dem som kunde förena Öst- och Västtyskland sedan muren fallit. Men i ett personligt tal i en kyrka vid Bernauer Strasse, där muren var byggd, varnar hon för framtiden.

Foto: Michael Sohn/AP/TTBild 4 av 4

I det enkla, av trä och betong byggda Evangeliska försoningskapellet på Bernauer Strasse samlades de inbjudna för en kort minneshögtid över Berlinmurens många offer. I ett märkbart personligt tal hyllade Merkel dem som kämpat för att förena Östtyskland och Västtyskland, och hedra dem som fick sätta livet till.

Och hon markerade att demokrati och frihet inte är en självklarhet, att kampen för värderingarna måste hela tiden pågå.

Annons
Annons
Annons