Annons

Firande blir propaganda

Under strecket
Publicerad

MOSKVA
Det sovjetiska folket fick betala ett högre pris än något annat i kampen mot Hitler och i dagens Ryssland finns många hjältar värda att hylla. Men makteliten kring president Vladimir Putin utnyttjar också 60-årsminnet av freden i eget propagandasyfte.
Den 9 maj fylls gator och torg i alla ryska städer av krigsveteraner med medaljer på bröstet och överallt uppvaktas de med blommor. Inte i något annat land firas minnet av andra världskrigets slut så som i Ryssland.
Högtiden är förståelig. Minst 8,6 miljoner sovjetiska soldater dog och det är drygt åtta gånger så många även om vi adderar antalet dödade soldater från USA, Storbritannien och Frankrike. Det är också mer än dubbelt så många soldater som krigets förlorare Tyskland miste. Lägger vi till de drygt 18 miljoner civila som dog i Sovjet får vi ofattbara 27 miljoner offer.

Samtidigt som krigets hjältar hyllas är det uppenbart att Vladimir Putin, vars opinionssiffror dalat betänkligt de senaste månaderna, vill utnyttja
den 9 maj för att stärka sin egen position.
Folkets nostalgi efter sin forna stormaktsposition tog Putin nyligen vara på genom att i sitt årliga tv-tal kalla Sovjetunionens upplösning för ”20:e århundradets största geopolitiska katastrof”. Diktatorn Josef Stalin - som skickade 10-tals miljoner egna till döden via utrensningar och fångläger i Sibirien - får också maktelitens stöd.
En förklaring till de höga förlusterna är att för diktatorn Josef Stalin hade människoliv inget värde. Om detta och mycket annat tiger man dock i dagens Ryssland. Nyligen stoppade Kreml en ny historiebok av Igor Dolutskij, ”Fosterlandets historia under 20:e seklet”. Där granskar Dolutskij bland annat kritiskt Molotov-Ribbentroppakten från 1939 och talar öppet om Stalins terrorvälde på 1930-talet.
Men det har aldrig passat den ryska makteliten att - som man gjort i Tyskland - dra fram det förflutna i dagsljuset för att sedan kunna gå vidare från en ”renare” plattform. Därför är det också omöjligt att bygga upp ett samhälle på
demokratiska grunder i dagens Ryssland.

Annons
Annons
Annons