Fira våren med våfflor

Marie bebådelsedag, Vårfrudagen eller våffeldagen. Vad än man väljer att fira den 25 mars så är det ett ypperligt tillfälle att äta våfflor. SvD:s Ingrid Eriksson bjuder på några härliga recept.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

2 / 5

Klassiska frasvåfflor

Foto: KARIN GRIP

Klassiska frasvåfflor.

Klassikern bland våfflor och den enda tänkbara varianten för den renläriga våffelälskaren. Ät med sylt och grädde eller bara strösocker ovanpå.

Ca 10 laggar

50 g smör

4 dl vetemjöl

2 1/2 dl kallt vatten eller vichyvatten

2 krm salt

4 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Rör samman mjöl, vatten och salt till en jämn smet.
  3. Vispa grädden tjock. Rör ner grädde och smör i smeten, som blir ganska tjock.
  4. Hetta upp våffeljärnet och smörj det före första laggen.
  5. Klicka i ca 1 dl smet och bred ut den lite. Grädda tills våfflan fått fin färg. Ät genast eller låt svalna på galler så att den behåller sin sprödhet.

Alla recept: Ingrid Eriksson

Annons
Annons
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

3 / 5

Spenatvåfflor med räksallad

Foto: KARIN GRIP

Spenatvåfflor med räksallad.

Servera våfflorna delade i hjärtan som drinktilltugg. Man kan också servera hela våfflor som lunch eller en lättare kvällsrätt. Räksalladen kan göras i ordning i god tid. Våfflorna serveras avsvalnade men inte kalla.

Ca 4 laggar

100 g fryst bladspenat, tinad

50 g smör

1 1/4 dl siktat dinkelmjöl

1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 dl mjölk

1 ägg

Räksallad:

400 g räkor

2 hårdkokta ägg

2 msk finskuren gräslök

2 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

Salt och nymald vitpeppar

Till servering:

Gräslök

  1. Börja med räksalladen. Skala räkorna och plocka undan  16–20 räkor till dekoration. Hacka resten ganska grovt. Hacka äggen. Blanda räkor, ägg och gräslök med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  2. Pressa vätskan ur den tinade spenaten. Hacka den ganska grovt. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa samman mjöl, bakpulver och salt med hälften av mjölken till en slät smet.
  4. Vispa ner resten av mjölken samt ägg och smör. Rör ner spenaten.
  5. Hetta upp våffeljärnet och smörj det före första laggen. Grädda spenatvåfflorna till fin färg och låt dem svalna på galler.
  6. Dela våfflorna i hjärtan och fördela räksalladen på dem. Toppa med en räka och dekorera med gräslöksstrån.
Annons
Annons
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

4 / 5

Limevåfflor med lax och pepparrotskräm

Foto: KARIN GRIP

Limevåfflor med lax och pepparrotskräm.

Det här är samma grundrecept som till spenatvåfflorna men smeten är istället smaksatt med lime. Servera tre, fyra hjärtan per portion som förrätt med rökt lax och pepparrotskräm. Limevåfflorna är också goda till dessert serverade med vaniljglass.

Ca 4 laggar

50 g smör

1/2 lime, saften och skalet

1 1/4 dl siktat dinkelmjöl

1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 dl mjölk

1 ägg

Pepparrotskräm:

125 g ricottaost

1 dl crème fraiche

1–2 msk färskriven pepparrot, efter smak

Salt och mymald svartpeppar

Till servering:

Rucola

100–150 g kallrökt lax

Stenbitsrom eller laxrom

Limeklyftor

Riven pepparrot

Gör så här:

  1. Börja med krämen. Rör samman färskost och crème fraiche. Rör ner pepparrot och smaka av med salt och peppar.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Tvätta limen väl. Finriv det yttersta gröna på skalet och pressa ut limesaften.
  3. Rör samman mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i äggen, resten av mjölken samt smöret. Rör ner limeskal och ­saft.
  4. Hetta upp våffeljärnet och smörj det. Häll i 3/4–1 dl smet och grädda tills våfflan fått fin färg.
  5. Låt våfflorna svalna något och klipp dem i hjärtan om de ska serveras som förrätt. Lägg 3–4 hjärtan på varje tallrik och lägg på rucolablad och lax.

Dekorera med pepparrotskräm, rom, limeklyftor och riven pepparrot. Servera resterande pepparrotskräm i en skål bredvid.

Annons
Annons
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

5 / 5

Våfflor à la Cajsa Warg med skinka och avokado

Foto: KARIN GRIP

Våfflor à la Cajsa Warg med skinka och avokado.

De här våfflorna är lagom frasiga och neutrala i smaken och passar lika bra till dessert som till förrätt eller drinktilltugg, beroende på vad man serverar till. Här serveras de som ett litet kvällsmål eller till lunch eller brunch.

8–10 laggar

100 g smör

2 dl crème fraiche

4 dl vatten

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

2 ägg

Avokadoröra:

2 avokador

1 dl turkisk yoghurt

1 riven vitlöksklyfta

1/2 msk olivolja

Salt och peppar

Vinägrett:

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

3 msk olivolja

2 tsk vatten

Några droppar flytande honung

Salt och svartpeppar

Till servering:

150–200 g lufttorkad skinka

8–10 körsbärstomater

100 g sallatsmix

Svartpeppar

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa samman crème fraiche med hälften av vattnet. Tillsätt mjöl och salt och vispa till en jämn smet. Blanda sedan ner resten av vattnet.
  3. Vispa sist ner äggen och det avsvalnade smöret. Låt smeten stå en stund och förbered under tiden tillbehören.
  4. Halvera avokadorna och gröp ur fruktköttet. Mosa samman det med yoghurten och vitlöken. Rör ner olivoljan och smaka av med salt och peppar.
  5. Halvera körsbärstomaterna. Skölj och torka sallaten.
  6. Vispa samman senap och vinäger. Vispa ner oljan i en tunn stråle, späd med lite vatten och smaka av med en aning honung samt salt och svartpeppar.
  7. Hetta upp våffeljärnet och smörj det före första laggen. Grädda våfflorna till fin färg och lägg dem på galler.
  8. Vänd salladen i vinägretten och fördela på våfflorna. Lägg på skinka samt avokadoröra och körsbärstomater. Mal lite svartpeppar över.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons