Fira våren med en frasig våffla

Marie bebådelsedag är här och därmed har det blivit dags att damma av våffeljärnet igen. Gör en stor hög frasiga våfflor för att fira att våren närmar sig. Vi serverar våra med bland annat blåbär, calvados och kanderade pecannötter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Våfflor är ingen nymodig mattradition, utan de är kända i Sverige sedan 1600-talet. Det är egentligen ett slarvigt uttal av helgdagen ”Vårfrudagen” som har skapat våffeldagen. Försök själv att säga vårfrudagen tio gånger, riktigt snabbt, så är det lätt att förstå att ordet i folkmun först blev till ”vafferdagen” och senare ”våffeldagen”.
Den 25 mars är det hur som helst dags att fira - antingen man väljer att kalla dagen för Marie bebådelsedag, Vårfrudagen eller Våffeldagen.
Den som en gång suttit i en solig fjällglänta och ätit en nygräddad våffla med vispgrädde och hjortronsylt efter en skidtur, kanske tvivlar på att hemlagade kan smaka lika bra. Snö och sol kan förvisso göra sitt till smakupplevelsen, men det är en miss att inte ge sig på ett försök att grädda sina egna. På hemmaplan har du dessutom tillgång till ett större utbud av ingredienser än vad fjällstugorna har.

Här är två recept på goda och matiga våfflor och tre annorlunda varianter på efterrättsvåfflor. Grundreceptet är anpassat så att
det räcker till både huvudrättsvåfflor och efterrättsvåfflor om du vill fira ordentligt.

Annons
Annons
Annons