Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Möt våren i charmiga Dublin

Dublin är en perfekt weekendstad att besöka i vår. SvD Resor listar höjdpunkterna du inte får missa på besök i den irländska huvudstaden.

Sänk en Guinness på Irlands äldsta pub.

Foto: Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Öla på Irlands äldsta pub

[object Object]
Sänk en Guinness på Irlands äldsta pub. Foto: Svenska Dagbladet

**I den banbrytande **romanen Odysseus låter James Joyce huvudpersonen Leopol Bloom vandra runt i Dublin. En av platserna som nämns är Irlands äldsta pub, The Brazen Head. Här har kulturella giganter som Jonathan Swift och Francis Bacon tillbringat många kvällar. Beställ en stor skål ångande musslor eller den omtalade Guinnessgrytan.

**Adress: ** 20 Bridge Street Lower.

Annons
X
Annons
X

Prisvärt och gott på klassiska O'Neill's.

Foto: O'Neills Bar Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Musslor, folkmusik och Guinness

[object Object]
Prisvärt och gott på klassiska O'Neill's. Foto: O'Neills Bar

Trots att det saknas bevis på att Molly Malone verkligen existerat är visan om hennes liv Dublins inofficiella sång. Runt hörnet från bronsstatyn på Suffolk Street ligger O’Neill's. Här serveras traditionell irländsk mat i klassisk pubmiljö – ett måstestopp på Dublinresan!

Adress: 2 Suffolk Street.

Annons
X
Annons
X

O'Donoghue's ligger i barområdet Temple Bar.

Foto: Aitor Muñoz Muñoz Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

O'Donoghue's

[object Object]
O'Donoghue's ligger i barområdet Temple Bar. Foto: Aitor Muñoz Muñoz

**Undrar du var **folkmusikgruppen The Dubliners hade sina första konserter? Svaret är anrika O'Donoghue's, ett stenkast från parken St Stephen’s Green, på klassisk Dublinmark i Temple Bar. Det är hit du ska gå om du vill uppleva traditionell folkmusik och framåt kvällen är stämningen hög. Här spelar både mer och mindre erkända musiker så gott som varje dag i veckan, och en som valde O'Donoghue's på sitt Dublinbesök var Rihanna.

Adress: 15 Merrion Road.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Vackra Trinity Colleges bibliotek.

  Foto: Irländska Turistbyrån Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Världens vackraste bibliotek

  [object Object]
  Vackra Trinity Colleges bibliotek. Foto: Irländska Turistbyrån

  Den som sett Star Wars-filmen Episode II: Attack of the clones känner igen sig på Trinity colleges bibliotek. Här lät George Lucas sig inspireras, Jedi-arkivet i filmen är så gott som en kopia. Verklighetens variant är hem åt över 200 000 historiska volymer. Och för den som är intresserad av arkitektur är även nästa punkt på listan väl värt ett besök:

  Adress: Old Library, Trinity College, College Green

  Annons
  X
  Annons
  X

  U2 spelade in videon till "A Celebration" på Kilmainham Gaol.

  Foto: National Geographic Creative/Alamy Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Fascinerande fängelsetur

  [object Object]
  U2 spelade in videon till "A Celebration" på Kilmainham Gaol. Foto: National Geographic Creative/Alamy

  **Drygt tre kilometer **utanför stadskärnan ligger fängelset Kilmainham som är ett spännande besök för den som är historieintresserad. Kilmainham är ett av Europas största fängelser som inte är i bruk, och täcker in några av de mest tragiska – och heroiska – händelserna i irländsk historia från 1780-talet till det stängde 1924. På Kilmainham kunde även kvinnor och barn fängslas, och de guidade turerna vittnar om många intressanta öden.

  **Address: **Inchicore Road, Kilmainham, Dublin 8.

  Annons
  X
  Annons
  X

  The Dean Hotel ligger vid Merrion Square.

  Foto: The Dean Hotel Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Klassiskt och ultramodernt

  [object Object]
  The Dean Hotel ligger vid Merrion Square. Foto: The Dean Hotel

  **Tycker du om **hippa hotellkedjan Ace? Dublinhotellet The Deanlockar till sig samma hipsterklientel och är inrett med avskalade designmöbler och blinkande neonskyltar. Glashusrestaurangen Sophie’s med tillhörande takterrass erbjuder en 360-graders utsikt över staden.

  På femstjärniga The Merrion Hotel hittar du Irlands enda tvåfaldigt Michelinbelönade restaurang – Patrick Guibaud. Menyn är säsongsbasserad med fokus på närproducerade råvaror.

  De lekfullt inredda rummen på Dylan Hotel ser ut som de hämtats från en Tim Burton-film. Hotellet ligger vid Merrion Square där man hittar några av stadens bästa gallerier och museum.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Hugh Lane Gallery

  Foto: Gareth Byrne/Alamy Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  Konstnärligt kaos

  [object Object]
  Hugh Lane Gallery Foto: Gareth Byrne/Alamy

  För Dublinfödde konstnären Francis Bacon var vägen till berömmelse varken kort eller lätt. Till slut blev han dock en av expressionismens främsta. Efter hans död 1992 flyttades hans ateljé – med över 7 000 föremål – till Hugh Lane Gallery. Genom en plexiglasruta beskådas torkad oljefärg, hundratals penslar och tomma champagneflaskor i en salig röra. En ljudinspelning av Bacons röst ger upplevelsen en extra dimension.

  hughlane.ie.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Oscar Wilde-statyn hittar du i Ryan Park.

  Foto: Colourbox Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Författarnas stad

  [object Object]
  Oscar Wilde-statyn hittar du i Ryan Park. Foto: Colourbox

  Dublin är en litterär stad, och flera inflytelserika författare har fötts och vuxit upp där – bland annat George Bernard Shaw, Samuel Beckett och William Butler Yeats. De har alla tre vunnit Nobelpriset i litteratur, liksom Seamus Heaney, vilket gör Dublin unik som stad då ingen annan har ett lika imponerande Nobelfacit i den kategorin. En annan författare som levde i Dublin är Oscar Wilde, som står som staty i en av stadens parker. Minnet av författarna lever kvar i staden, och på Dublin Writers Museum – väl värt ett besök – hyllas deras gärningar.

  Adress: 18 Parnell Square

  Annons
  X
  Annons
  X

  Som på landet, men nästan mitt i centrala Dublin.

  Foto: Tripadvisor Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Phoenix Park

  [object Object]
  Som på landet, men nästan mitt i centrala Dublin. Foto: Tripadvisor

  **Varje storstad har **sin egen version av Central Park, i Dublin heter motsvarigheten Phoneix Park. Parken som ligger norr om floden Liffey kan ståta med att vara Europas största stadspark med sina 800 hektar, och har ett rikt växt- och djurliv. Parken fungerar som en skön andningspaus i den pulserande staden, och här ligger Dublin Zoo och flera mysiga fik.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X