Av egen kraftFint skvallrig direktrapport från modefronten

Lotta Lewenhaupt.
Lotta Lewenhaupt. Foto: Bladh by Bladh

Lotta Lewenhaupts memoarer är underhållande läsning om ett liv mitt i smeten. I sin jakt på bekräftelse kom hon att bli trendoraklet som skrev om mode innan Sverige ens visste vad glamour var.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lotta Lewenhaupts memoarer om sin gärning som pennan som visade att man kunde skriva intelligent om mode är en underhållande och lättläst bok som drivs framåt av en underliggande känsla av dåligt självförtroende. Det är främst en dräpande kommentar från hennes svårflirtade mamma som sliter loss en del av detta självförtroende, och intressant nog i sammanhanget är det en kommentar om hur Lotta Lewenhaupt ser ut som är orsaken. Den inte så ömma modern avspisar nämligen den unga dottern med att hon ser ut som en hora.

Född in Riddarhusets familj nummer två och uppvuxen i ett ”kråkslott” – sommarresidenset Sjöholm från 1864 som revs av under 1960-talet – förklarar Lotta Lewenhaupt redan på baksidan av sina memoarer ”Av egen kraft” att hon är ”grevinna och rebell”. Upproret här består i att inte gifta sig som man bör och att välja en konstnärlig, kreativ bana. Utan uppbyggt självförtroende från föräldrarna (pappan dör i cancer när hon är i de tidiga 20-åren) blir Lotta Lewenhaupt tvungen att söka bekräftelse genom andra medel, främst genom att på 70- och 80-talen bli Sveriges mest kända trendorakel, men även genom att vara med att starta magasinet Elle Interiör och sedan skriva framgångsrika böcker om svenskt mode.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons