Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Isporten – väktaren & stenarna Fint samspel mellan barn och djur

Isporten – väktaren & stenarna

Författare
Genre
Övrig
Förlag
Vilda

Förlagets rek ålder: 7 – 12 år 119 s.

Spåren av inlandsisen i de svenska markerna gav
Jonna Berggren idén till en fantasybok om parallellvärlden Islandet
. Hennes debut
Isporten skulle kunna passa som en inövning i genren för mindre barn, som inte klarar av de stora mytiska världarna.

Vardagsmiljön är realistisk. Historien utspelas i Frillesås där Berggren arbetar som lärare. Berättelsen är förankrad i ett omsorgsfullt beskrivet landskap och detta ger boken stabilitet. Men bland vanligt folk i trakten finns också några särlingar. Det är två lågstadiebarn, som båda har en märklig dragning till is och snö: Jonna, som aldrig fryser, och Mads med grönländsk härstamning.

När deras klassmorfar berättar att det finns ett nedkylt land och att han vaktar porten dit, vill de ovillkorligen ge sig iväg. Men läsaren måste vänta till nästa bok för att få veta hur det ser ut på andra sidan isporten.

Annons
X

Uppslaget är inte dumt men om Berggren skall lyckas utveckla sin idé till en hållbar illusion går inte att säga på det här stadiet. Stilen är ojämn men karaktärerna är inte utan intresse och det fina samspelet mellan barn och djur är tilltalande.

Prologen väcker däremot förvåning. I denna förhistoria flyr två andra barn från Islandet. När de passerar isporten sker en metamorfos. Flickan börjar gå på alla fyra när hon slår följe med pojken, hon är förvandlad till hund. Kombinationen kvinna – hund gör mig orolig. Vilda förlag som är så noga med jämställdheten!

Fast kanske är jag grinig i överkant. Varghunden Maya spelar en viktig roll i bokens fortsättning och visar sig vara en stor magiker.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X