Annons

Stora galaxer äter stjärnorFint för de yngsta om att pröva sina vingar

”Animationerna är enkla men fina, i övervägande blå och lila nyanser”, skriver SvD:s Jon Asp.
”Animationerna är enkla men fina, i övervägande blå och lila nyanser”, skriver SvD:s Jon Asp. Foto: Folkets Bio

Fyra unga små varelser som inte har funnit sig i tillvaron bestämmer sig för att vandra ut i rymden på äventyr. ”Stora galaxer äter stjärnor” handlar om ungas sökande efter sammanhang och vänskap.

Under strecket
Publicerad

Talangprojektet Moving Sweden har sedan 2013 försökt stärka återväxten bland unga filmare, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT. Efter framgång, motgång och viss kritik började man under förra året lägga allt krut på långfilm. Under tiden ser vi de sista alstren från satsningen på filmer i mellanformat. De bästa verken här har ofta kommit från de filmare som tog sina förvärvade pengar, arbetade över och expanderade till långfilm. De mindre lyckade har inte sällan varit av regissörer som allra mest ville demonstrera att de kunde göra långfilm.

Jämnast kvalitet var det kanske på de animerade filmerna, för en äldre målgrupp men också för en yngre, som i denna för de allra minsta: ”Stora galaxer äter stjärnor”, som har visats på festivaler och på SVT tidigare i år och som nu får välförtjänt biopremiär.

Annons
Annons
Annons