Annons
X
Annons
X

Finsmakarhotell

Charterhotell behöver inte enbart betyda stora, opersonliga komplex. Den som letar i utbudet kan också hitta de mest exklusiva hotellen, de små boutiquevarianterna och de genuina med egen karaktär.

[object Object]
På Burj Al Arab i Dubai kan du som gäst få egen butler, åka rolls royce eller kanske ta helikoptern direkt till landningsplattan. Foto: SOLRESOR

Rolls Royce och egen butler

När hotellet Burj Al Arab öppnade väckte det rubriker över hela världen. Hotellet erbjuder all tänkbar lyx som pengar kan köpa. Det har kallats världens lyxigaste hotell med en gradering som sträcker sig över den tidigare maximala femstjärniga, och en servicenivå som har rankats sju stjärnor.

Som så mycket annat i Dubai är ön som Burj Al Arab ligger på konstgjord och hit åker man helst de 280 meterna över bron från fastlandet i en blänkande Rolls Royce, eller tar helikopter till plattan på 28:e våningen. Sviterna är gigantiska, alla med egen butler dygnet runt. Bor du högst upp skådar du över Persiska viken från över 300 meters höjd genom panoramafönster. Restaurangerna på hotellet har olika klädkoder och åldersgränser.

Om fenomenet Burj Al Arab är härligt eller ett bevis på mänskligt vansinne är upp till betraktaren att avgöra.
Prisexempel: Via hotellsajter på nätet cirka 15000 kronor för en natt i deluxesvit. Pris för en vecka inklusive flyg får man vid förfrågan genom Solresor.
solresor.se

Annons
X
Hotel La Perouse i Nice är en liten pärla. Foto: AIRTOURS

Hemma hos med patricierkänsla

I en välbesökt stad som Nice är få hotell någon hemlighet, men Hotel La Perouse är en liten pärla. Beläget i slutet av strandpromenaden och i närheten av den äldre stadskärnan kunde läget knappast vara bättre. Hotellet klättrar på bergssluttningen och har en enastående utsikt över staden, Promenade des Anglais och Medelhavet.

Att bo på boutiquehotellet är som att komma hem till någon, genom en diskret entré och med hiss upp till hjärtat av byggnaden. Rummen är ombonade med textilier, en bra balans mellan det historiska och det moderna. Utomhuspoolen är uppvärmd och på terrassen omgärdad av pinje- och citronträd serveras frukostens croissanter och nybryggda kaffe. Rum med egen balkong är att rekommendera.

Prisexempel: 1620 kronor per natt i dubbelrum. Stannar man tre nätter så bjuder AirTours på tredje natten.
airtours.se

Avskilt vid Kata Noi ligger Mom Tris Villa Royal – helt omgivet av prunkande grönska. Foto: JOAKIM BORÉN

Avskilt och privat

Avskilt vid Kata Noi i Thailand ligger Mom Tris Villa Royal helt omgivet av prunkande grönska. Fyrtio väl tilltagna sviter i vacker modern thaistil med buddhistisk konst och äkta mattor, en del i mustigare färgsättning andra ljusare i vitt. Alla sviter har havsutsikt och terrass eller balkong. Stället känns exklusivt och väldigt privat, passande för vuxna utan barn.

Poolområdet snirklar sig över klipporna, två av tre pooler har färskvatten medan en är saltvattenpool. Trappor leder direkt ner till havet. Spa-avdelningen i behaglig miljö i trädgården är väl genomtänkt. Söker du svalka för solsvedd hud får du lindrande behandling med gurka. Det finns även ångbastu och naturligtvis klassisk thaimassage på menyn. Hotellets återvändande gäster tipsar om att boka sviten Dao-A-Dung.

Prisexempel: Priset blir 1505 kr per person och natt i dubbelrum med frukostbuffé genom Ving, som säljer paketresor där det här hotellet kan väljas.
ving.se

Hotellet Be Tulum ligger delvis i djungeln, delvis på stranden i Tulum. Foto: LÖNNGREN WIDELL

Barfotalyx

Hotellet Be Tulum ligger delvis i djungeln, delvis på stranden i Tulum, Mexico. En vistelse här handlar om total avkoppling. Att chilla och relaxa i naturen med skön bekvämlighet. Här finns ingen tv.

Boutiquehotellet med tjugo unika sviter är byggt i lokala material som sten, bambu, olika träslag och palmblad för att smälta in i omgivningen. Allt genomsyras av filosofin enkel lyx, det som har kommit att kallas för barfotalyx.

Med fönster från golv till tak har sviterna en luftig gräns mellan utomhus och inomhus. Vissa med jacuzzi inomhus, andra med plungepool utomhus. Det finns pool och spa, flera sköna ställen att slå sig ner på. Hängmattor under skuggande träd. Loungebar och vilobäddar på sandstranden. Åldersgränsen är 12 år.
Prisexempel: Via hotellet kostar en natt i dubbelrum cirka 3000 kronor för två personer inklusive frukost. Paketresa kan bokas via Fritidsresor (dock fullbokade i december) och priset för en vecka inklusive flyg blir då från 16298 kronor med frukost.
fritidsresor.se

Hotell Nacional de Cuba andas fortfarande 1930-tal. Foto: APOLLO

Historiska profiler och grandeur

Hotel Nacional de Cuba andas fortfarande 1930-tal, decenniet då hotellet öppnade och var en populär destination för den tidens kändisar som Frank Sinatra, Ava Gardner och Ernest Hemingway.

Idag lever hotellet på svunna tider, det är nedslitet och inte alls något ”designhotell”. Här finns däremot själ, atmosfär och berättelser i väggarna.
En sådan berättelse är att det 1946 hölls ett möte på hotellet för mafiosos, de amerikanska Cosa Nostra-familjerna med ökända gangsters som Lucky Luciano. Hotellet höll då öppet uteslutande för sina kriminella gäster.

Nacional är femstjärnigt, trots enkla rum, och en klenod i centrala Havana. Stilen är art dèco med vissa inslag av arabisk arkitektur och ett moriskt formspråk.
Anläggningen har terrasser och en parkliknande trädgård. Hotellet upplevs bäst då man sitter nedsjunken i en fåtölj mellan pelarna, och avnjuter solnedgången.
Prisexempel: Via hotellet kostar ett dubbelrum cirka 1500 kronor per natt för två personer. Två veckor på Nacional inklusive flyg med Apollo kostar 18298 kronor.
apollo.se

Petra Dokken

Annons
Annons
X

På Burj Al Arab i Dubai kan du som gäst få egen butler, åka rolls royce eller kanske ta helikoptern direkt till landningsplattan.

Foto: SOLRESOR Bild 1 av 5

Hotel La Perouse i Nice är en liten pärla.

Foto: AIRTOURS Bild 2 av 5

Avskilt vid Kata Noi ligger Mom Tris Villa Royal – helt omgivet av prunkande grönska.

Foto: JOAKIM BORÉN Bild 3 av 5

Hotellet Be Tulum ligger delvis i djungeln, delvis på stranden i Tulum.

Foto: LÖNNGREN WIDELL Bild 4 av 5

Hotell Nacional de Cuba andas fortfarande 1930-tal.

Foto: APOLLO Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X