Finska papperskonflikten slut

Under strecket
Publicerad
Annons

Papperskonflikten i Finland är över. Därmed avblåses också de omfattande sympatiåtgärder som svenska Pappers och andra LO-förbund haft igång.

– Det första jag gör när jag kommer till kontoret i morgon (läs: torsdag) är att mejla mina fackliga kollegor på de berörda 16 finskägda bruken i Sverige att avbryta sympatiåtgärderna, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.
Konflikten har varit synnerligen kostsam för Finland där skogs- och pappersindustrin står för en stor del av exportekonomin.
Den finländska skogsindustrin har räknat ut att varje dags stillestånd i fabrikerna har kostat landet 360 miljoner kronor. Det blir således åtskilliga miljarder som runnit iväg sedan tredagarstrejken den 15 maj och arbetsgivarnas följande lockout som rullat under hela konflikten.
I Sverige har Pappers övertidsblockad slagit mot de finskägda pappersbruken, bland annat tio av Stora Ensos bruk i landet. Företrädare för det svenska näringslivet har också högljutt luftat sitt missnöje mot de omfattande svenska
sympatiåtgärderna för en konflikt som pågår i ett grannland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons