Annons

Finska ministern: Estoniavraket ska undersökas

Regeringen vill ännu inte uttala sig om Estlands krav på en ny teknisk undersökning av M/S Estonia som sjönk för nästan 26 år sedan, men statsminister Stefan Löfven utesluter inte "vidare åtgärder".

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto uppger dock att vraket och havsbottnen vid platsen ska undersökas.

Under strecket
Marc Skogelin / TT
Publicerad

Finland utrikesminister Pekka Haavisto säger i en intervju med Hufvudstadsbladet att havsbottnen och Estonias vrak ska undersökas. Arkivbild.

Foto: Olivier Hoslet

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att regeringen först vill ta del av expertmyndigheternas bedömning av de nya uppgifterna innan man uttalar sig om en eventuell ny utredning.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Nya bilder i den dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", visar ett stort hål i skrovet på Estonia som sjönk 1994.

Foto: DPLAY/TT

Estlands premiärminister Jüri Ratas ställde i estniska medier krav på att en ny teknisk undersökning av M/S Estonia ska genomföras efter att bilder på ett stort hål i fartygets skrov blivit offentliga i samband med dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt".

– Enligt vår mening ska den tekniska undersökningen inkludera undervattensobservationer och vi har också informerat Finland och Sverige om den saken, sade Ratas på måndagen enligt estniska ERR, som citerades av Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons