Annons
X
Annons
X

Finns risk för "enorma ekonomiska påfrestningar"

Sverige måste bli bättre på flyktingmottagande annars väntar "enorma ekonomiska påfrestningar", säger inrikesminister Anders Ygeman.

Flykten till Europa
Inrikesminister Anders Ygeman och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade nya förslag med anledning av flyktingsituationen under en pressträff på Rosenbad på torsdagen.

Inrikesminister Anders Ygeman och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade nya förslag med anledning av flyktingsituationen under en pressträff på Rosenbad på torsdagen. Foto: Tomas Oneborg

Anders Ygeman och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade på torsdagen nya åtgärder som ska förbättra mottagandet av asylsökande.

Den viktigaste var att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får i uppdrag att öka samordningen mellan myndigheter, kommuner och frivilligorganisationer för att se till att förbättra mottagandet.

– Det är en allvarlig situation. Vi har sett en integration som inte alls fungerat så bra som vi önskat under en ganska lång tid och det är klart att det finns risker i det, sade Ygeman.

Annons
X

Enligt Ygeman finns risk för ”enorma ekonomiska påfrestningar” om Sverige inte lyckas förbättra mottagandet. Det handlar om att se till att människor kommer in i det svenska samhället: Vuxna ska lära sig svenska och få jobb och barn ska snabbt komma in i skolan. För det krävs en betydligt bättre samordning mellan de olika aktörerna.

– Den stora påfrestningen är naturligtvis för dem som flyr undan Assads oljebomber eller Isis terror, men det är klart att det kostar pengar att ta emot människor.

Det är ju en dubbel utmaning att förbättra mottagandet samtidigt som vi har ett rekordstort antal asylsökande?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Självklart. Det är därför vi gör det här idag och vi kommer säkert vara tvungna att vidta fler åtgärder, säger Anders Ygeman.

  Inrikesministern flaggade också för att de så kallade inre utlänningskontrollerna ska bli fler. Personer som inte har rätt att befinna sig i landet, exempelvis flyktingar som har sökt asyl och fått avslag, ska utvisas.

  Vi ska vara öppna och generösa men det innebär också att de som inte har asylskäl måste avvisas eller utvisas

  – Vi ska vara öppna och generösa men det innebär också att de som inte har asylskäl måste avvisas eller utvisas, sade Ygeman.

  Han tillade att kontroller kan göras när polisen bedömer att en person är ”misstänkt” – men det får inte ske på basis av hudfärg, hårfärg, språk eller religion.

  Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade förslag som ska få fram fler boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn. Bland annat får Inspektionen för vård och omsorg mer resurser för att öka takten i de tillstånd som behövs för att öppna nya platser.

  Med tanke på omfattningen verkar det uppenbart att man måste bygga nytt?

  – När det gäller de ensamkommande kan vi komma i ett läge där vi måste bygga nytt men just försöker använda den kapacitet som finns, säger Åsa Regnér.

  Annons

  Inrikesminister Anders Ygeman och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér presenterade nya förslag med anledning av flyktingsituationen under en pressträff på Rosenbad på torsdagen.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X