Annons

”Finns det något skäl att ha kvar regeringen nu?”

Gunnar Hökmark.
Gunnar Hökmark. Foto: Pontus Lundahl/TT

De motsättningar som Stefan Löfven skapade när han utmålade oppositionen som dörröppnare för fascism och nazism, var bara konstlade och till för att slå vakt om makten. Det skriver Gunnar Hökmark, Frivärld.

Under strecket
Publicerad

Regeringen Löfven kom till med januariöverenskommelsen som grund. Den grundläggande logiken var den befängda föreställningen att om inte Stefan Löfven skulle få bilda regering, skulle demokratin raseras eller åtminstone undermineras. Dörren skulle öppnas för fascistiska och nazistiska krafter. Denna propagandabild av Hotet har runt om i världen använts av socialister och kommunister, inte minst de som i regeringsställning försvarade sina diktaturer i Östeuropa. Utan den egna diktaturen var fältet fritt för fascismen.

Nu blev detta i stället den svenska regeringens linje för att försvara en regeringsbildning utan eget politiskt stöd i riksdagen. Det formella stödet gavs i stället av Centerpartiet och Liberalerna som drevs till att tro att Sverige var ett samhälle på väg mot demokratins sönderfall, utan någon känsla för att man själva borde vara en garanti mot en sådan utveckling.

Annons
Annons
Annons