Anders Melldén:Finns det ett perfekt gåbort-vin?

Anders Melldén
Under strecket
Publicerad
Annons

Några bekanta har en flaska vin som fungerar som ”vandringspris” mellan familjer som ofta bjuder varandra på middag. Istället för att varje helg ta med sig en ny ”gåbort-present” är det alltså samma pava som presenteras för att visa uppskattning till värdparet.

Ja, att ha med sig något litet till en värd som bjuder på middag hör till god sed, och just vinflaskan har blivit en av de vanligaste gåbort-presenterna. Den är ju inte bara en trevlig gest, för handen på hjärtat – man kan säga väldigt mycket med en flaska vin om man vill. Detta ställer också krav på vinet som ges bort, för mottagaren ska ju snabbt förstå givarens vinintresse, kunskap och ekonomiska situation.

Ett tag var amarone den perfekta rödvinsgåvan men allteftersom började varumärket amarone urvattnas i takt med att mindre nogräknade producenters billighetsvarianter dök upp.

Därför har det uppstått en del säkra kort när det gäller gåbort-viner. Champagne har alltid varit ett sådant – ursprunget borgar (förhoppningsvis) för kvalitet och mottagaren vet att champagne inte är en billig dryck. Dessutom kan gåvan varieras, till vinnörden ger man en mindre odlares vin medan mottagare med måttligt vinintresse säkrast uppskattar ett av de mer kända champagnehusen.

Annons
Annons

Ett tag var amarone den perfekta rödvinsgåvan. Återigen, prisnivån var säkrad, från cirka 200 kronor och uppåt, och de flesta uppskattade det fylliga vinet. Allteftersom började dock varumärket amarone urvattnas i takt med att mindre nogräknade producenters billighetsvarianter dök upp, och snart hittade vi en annan vintyp med samma rika smak – Châteauneuf-du-Pape. Med en prisnivå från 150 kronor och uppåt visste mottagaren sitt värde som middagsvärd och alla var glada.

I tur att sälla sig till de röda vinernas säkra kort är godsakerna från Barolo i norra Italien. På senare tid har klimatförändring och vinmakningteknik gjort att barolovinet är lika generöst som ovan nämnda viner, men med den aromatiska och strama nebbiolodruvan som bas. Barolo visar att du har koll, prisnivån börjar på cirka 250 kronor och inom kort kommer de flesta mottagare förstå barologåvans storhet.

Kan man ge en flaska vitt i present, då? Ja, men det är betydligt svårare att hitta de säkra korten. Klassiska ursprung som franska Bourgogne, Sancerre eller Alsace kan funka men kräver eventuellt en liten förklaring från givaren. Och apropå det, en flaska vin som gåbort-present blir så mycket trevligare om du lagt ner fem minuter på ett medföljande kort där du skriver en mening om vinet, exempelvis om det kan lagras och vilken mat som passar till. I en bra Systembolagsbutik bör du kunna få den informationen.
Slutligen, ska vinet som erhålls i gåva drickas upp under middagen man bjuder till? Det beror väl lite på, men se i första hand gåbort-vinet som just en gåva, inte som ett tecken på att gästerna inte litar på din förmåga att välja vin till middagen.

Och budgetvarianten med vandringsflaskan då? Jo, den fortsätter fylla sitt syfte. Flaskan är ingen dyrgrip och har för länge sedan sett sina bästa dagar. Men det spelar ingen roll. Det gåbort-vinet kommer ändå aldrig att konsumeras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons