Annons
X
Annons
X

Finnair nobbar SAS-samarbete

Finnair är helt ointresserat av att köpa SAS eller att samarbeta med det krisande flygbolaget. Det säger en av det finländska bolagets högsta chefer till Dagens industri.

Medan SAS aktie går kräftgång på börsen och lönsamheten är satt under stenhård press så går det bättre för Finnair. Vinsten blev runt 560 miljoner för det senaste kvartalet enligt fredagens rapport.

Det har flera gånger ryktats om en eventuell sammanslagning mellan Finnair och SAS. På en rad områden söker också Finnair nya samarbeten för att bli mer kostnadseffektiva.

Men Skandinavienchefen Kenneth Gillberg är helt kallsinnig till idén att Finnair skulle samarbeta med eller till och med förvärva SAS.

Annons
X

– Vi vill gärna ha deras passagerare, vi är blodiga konkurrenter och så kommer det att fortsätta att vara, säger Kenneth Gillberg till Di.

SAS har problem när det gäller sin finansiering, har Di rapporterat de senaste dagarna. Enligt tidningens uppgiftslämnare måste SAS lösa sin tillgång på kapital snabbt, före kvartalsbokslutet den 8 november eller redan nästa vecka. Redan i helgen kan flygbolaget tvingas lösa finansieringen.

Svenska staten, som äger en dryg femtedel av SAS, vill inte kommentera frågan. Regeringen har skjutit till 2,4 miljarder kronor till flygbolaget bara i de två senaste nyemissionerna. Hela det statliga innehavet har nu sjunkit ihop till runt 425 miljoner kronor, konstaterar SvD Näringslivs krönikör Andreas Cervenka i en analys här.

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X