X
Annons
X

Ivar Arpi: Finlir snarare än revolution i vården

DN klappar sig själva på axeln och meddelar att det är tack vare Maciej Zarembas artikelserie om ersättning i sjukvården som sju landsting nu bestämt sig för att ändra systemet (
DN 17/7). Men pilotprojektet handlar inte om en revolution, som Zaremba verkar vilja ha, utan snarare om finlir. I stället för att belöna antalet vårdtillfällen på olika enheter, kommer man att följa patienten i upp till två år. Vårdenheter belönas alltså inte för återbesök. Det låter bra, men det kan också medföra nya problem.

”Som det ser ut i dag belönar vissa ersättningssystem antal vårdbesök. Följden blir att det lönar sig att ge en vård där patienten ideligen måste komma tillbaka för ett nytt besök hos läkaren”, säger Roger Molin, vårdsamordnare på socialdepartementet, till DN. Så ska det inte vara. Patientens rätt till adekvat vård bör stå i centrum. Men det nya systemet riskerar att belöna vård av lindrigt sjuka patienter, eftersom summan som betalas för hela vårdperioden kommer att vara fast. Om man redan på förhand misstänker att en patient har ett komplext vårdbehov finns incitament för att skyffla över patienter på andra vårdenheter.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X