Annons

Janerik Larsson:Finländsk dramatik

I centrum för finländsk högerdramatik
I centrum för finländsk högerdramatik Foto: Jussi Nukari
Under strecket
Publicerad

Hufvudstadsbladet rapporterar om dramatiken i finländsk politik:

Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho hade räknat med enstaka avhopp efter veckoslutets partimöte. Men det stora antalet förvånar honom.

Två timmar efter att den sannfinländska riksdagsgruppen hade spruckit gav den nya partiordföranden Jussi Halla-aho sin syn på de senaste dagarnas turbulens. Vid riksdagsgruppens möte tidigare på dagen hade 21 ledamöter utan förvarning trätt fram och lämnat in sin avskedsansökan.

– Visst hade jag väntat mig att enstaka ledamöter efter partikongressen skulle dra den slutsatsen att Sannfinländarna inte längre är deras parti, men jag har inte väntat mig att de skulle vara så här många och att det skulle gå till på det här sättet. Det kändes inte alls bra.

Hbl konstaterar i sin ledare att tillkomsten av utbrytarpartiet Nytt Alternativ gör att regeringskrisen nu är inställd:

Några timmar efter att NA hade uppstått meddelade Sipilä att regeringskrisen är över och att mötet med president Sauli Niinistö var inställt. Han ansåg efter att ha konsulterat statsförfattningsexperter att det inte behövs några nya regelrätta regeringsförhandlingar och föreslog att NA träder in i regeringen. Allting gick väldigt snabbt, som om de berörda hade varit väl förberedda

Jag blev också överraskad av detta besked som onekligen är något som inte heller jag kunnat förutse.

Det är intressant att notera är att detta illustrerar spänningen i Sannfinländarna och jag funderar en smula över de spänningar som funnits - och finns? - inom SD här hemma.

Brittiska UKIP är utraderat, Nationella fronten i Frankrike är en skugga blott.

Det händer saker i politiken. Föreställningen att höger- eller vänsterpopulism var ett fenomen som skulle vara med oss under lång tid bör kanske avskrivas?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons