Dick Harrison:Finlands sak borde åter bli vår

Efter skilsmässan med Sverige skapades i Finland inte bara en finsk nationalism utan också en egen finlandssvensk kulturell identitet. Lagom till 100-årsfirandet av Finlands självständighet kommer de avslutande delarna i fyrbandsverket ”Finlands svenska historia”.

Under strecket
Publicerad

”Mannen med flaggan” var länge ett återkommande motiv på det finländska Svenska folkpartiets val­affischer. Inför valet 1917 förbjöd Ryssland affischen eftersom motivet kunde tolkas som att Finland bad Sverige om hjälp.

Max Engmans "Språkfrågan" (nyligen belönad med Stora fackbokspriset 2016) och Henrik Meinanders "Nationalstaten" gör fyrbandsverket "Finlands svenska historia" komplett.

Foto: SLS
Annons

Till den mest bisarra tiden i mitt liv hör de veckor som följde på att jag år 2011 skrev en kolumn i en finlandssvensk tankesmedja efter att ha bevistat Mediespråk, ett stort seminarium för finlandssvenska journalister i Vasa. Till det som diskuterades flitigast på sammankomsten hörde Kirsi Virtanens radiokolumner, i vilka hon refererade till den finlandssvenska befolkningen som en ”huggorm” som Suomi närt vid sin barm. Det var toppen på ett isberg av anti-svenska (eller rättare sagt anti-finlandssvenska) argument och påhopp som ventilerades i de seminariesalar, fikarum och matsalar jag bevistade. Opinionsnämnden för massmedier i Finland hade accepterat attackerna, sedan de finlandssvenska anmälningarna vederbörligen avfärdats, detta trots att tonläge och ordval avsevärt påminde om vad man på 1930-talet kunde läsa i Völkischer Beobachter, med judarna utbytta mot finlandssvenskar. I min kolumn redogjorde jag allmänt för intrycken och förklarade mig oförstående inför situationen. Hämnden lät inte vänta på sig.

Annons

Snart dränktes jag av mejl från såväl privatpersoner som talesmän för organisationer, till exempel Finskhetsförbundet. Sakinnehållet i försändelserna gick ut på att (a) eftersom jag är svensk saknar jag rätt att lägga mig i interna finska angelägenheter, i synnerhet som svenskarna är ett krigiskt folk som vill underkuva finnarna, och att (b) liknandet av finlandssvenskarna med ”huggormar” är i sin ordning, eftersom de utgör en rest av de blodsugare som förtryckt Suomi sedan äldre medeltid. Inom kort blev jag tipsad om att det stod åtskilligt att läsa om mig på finska webbsidor: idel översättningar av artiklar, brev och föga smickrande utlåtanden om min person. Till och med ett hemma hos-reportage från en skånsk lokaltidning hade översatts till ­finska och lagts ut på nätet på det att man skulle lära ­känna fienden och veta var han bodde. En finsk professor emeritus gick så långt att han skrev till dåvarande rektorn för Lunds universitet och krävde att han skulle ta mig (refererad till som ”idiot professor”) i upptuktelse.

Annons
Annons
Annons