Annons

”Finlands framgångar är inte ett mysterium”

Att Finland nu passerar Sverige i olika sätt att mäta ­framgång handlar om att de har minskat inkomstskillnaderna. I Sverige har dessa skillnader tvärtom ökat, särskilt de senaste tio åren. En politik som minskar klyftorna är nyckeln till framgång, skriver Mats Målqvist, professor i global hälsa.

Under strecket
Publicerad

Finländare badar vid Allas Sea Pool i centrala Helsingfors som har bastu och utebad året runt. Bilden är tagen för SvD:s repor­tage om Finland som publicerades i SvD 23/2.

Foto: Joakim Ståhl

Mats Målqvist.

Foto: Uppsala universitet

Nyligen i SvD (23/2) kunde man läsa ett reportage om hur Finland gått om Sverige på ett flertal områden, med mindre psykisk ohälsa, bättre skolresultat och större trygghet och tillit i samhället. Reportaget framhåller hur Sverige tappat i diverse internationella rankingsystem och hur man i Finland inte känner till begreppet ”utsatta områden”. Artikelförfattarna ställer frågan vad som kan vara orsaken till denna utveckling och att vi i Sverige nu behöver lära av våra grannar i öst.

Gott så, det är alltid bra att lära av goda exempel och förbättra där man kan förbättra. Grundorsaken till den utveckling vi sett i Sverige, där vi fortfarande ligger högt i välmående och välstånd jämfört med de flesta andra länder men där vi tappat relativt sett de senaste tjugo åren, finns det dock goda vetenskapliga förklaringar till.

Annons
Annons
Annons