Finländarna behöver inte tröstas

Under strecket
Publicerad
Annons

HELSINGFORS De finländska reaktionerna efter katastrofen i Sydostasien har varit relativt lugna, särskilt i jämförelse med Sverige. Namnen på de saknade publicerades så gott som genast, vilket gjorde att många finländare slapp gå i ovisshet.
Varken Finlands president Tarja Halonen eller utrikesminister Erkki Tuomioja reste till krisområdena för att trösta de finländska offren för tsunamin. Ändå har folkets reaktioner inte varit särskilt upprörda. Den kritik som förekommit riktas först och främst mot utrikesministeriets usla telefonservice. Mindre än tio procent av de anhöriga som försökte nå UM:s kristelefon kom fram.
Debatten är ändå inte på långt när lika upphetsad som i Sverige. Det beror delvis på att antalet finländska offer är mindre, under tvåhundra saknade, men också på att evakueringen av de skadade skedde snabbt och smidigt. Samarbetet mellan regeringen, resebyråerna och Finnair har löpt effektivt, och största delen av de skadade finländarna var evakuerade inom mindre än en vecka.
En annan
orsak till att kritiken snabbt dämpats var att polisen inom några dagar valde att publicera namnlistorna på saknade finländare. Utrikesministeriet vägrade ge ut namnen, men så fort centralkriminalpolisen tog över utredningen offentliggjordes de. Det innebar i sin tur att en hel del saknade omedelbart kunde plockas bort från listan. Finländarna har inte svävat i ovisshet på samma sätt som svenskarna.

I Finland har ordet inte samma betydelse som i Sverige. Det förväntas inte av statsminister Matti Vanhanen att han ska trösta folket på samma sätt som Göran Persson ska trösta svenskarna. Finländare har förvånats över att man i Sverige har draperat de hemkommande kistorna i landets flagga, eftersom det är en symbolik som här starkt förknippas med krigshistorien, inte naturkatastrofer. Ännu har ingen kista kommit hem till Finland.
Matti Vanhanen reser dock till Thailand nästa vecka tillsammans med de övriga nordiska statsministrarna för att tacka de thailändska myndigheterna för deras insats. De finländska
hjälpinsatserna till krisområdena ligger betydligt efter de övriga nordiska länderna - medan Norge donerat 120 och Sverige 57 miljoner euro beslöt finska regeringen nyligen att sammanlagt donera 20 miljoner euro. Fram till år 2007 stöder Finland Indonesien och Sri Lanka med ytterligare 30 miljoner. Anna-Lena Laurén

Annons
Annons
Annons