Annons

Finland visar vägen

Finlands medlemskap i det europeiska valutasamarbetet har resulterat i lägre räntor och en kraftig tillväxt på 2,6 procent. Bolånen har sänkts. Varför ska Sverige avstå från de nya möjligheter som euron öppnar? undrar Sveriges och Finlands biträdande finansministrar Gunnar Lund och Ulla-Maj Wideroos.

Under strecket
Publicerad

Den 1 januari 2002 infördes den gemensamma valutan, euron, i tolv av Europas länder. I Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Irland, Italien, Luxemburg, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike används nu eurosedlar och mynt. Tillsammans står euroområdet för en femtedel av världens BNP och den samlade produktionen är nästan lika stor som USA:s.

Inom en nära framtid kommer den gemensamma valutan att växa ytterligare genom att Malta, Slovenien, Ungern, Litauen, Slovakien, Polen, Tjeckien, Estland, Lettland och Cypern med största sannolikhet ansluter sig till EU och därmed också till euron.
Om en knapp månad ska Sverige träffa det betydelsefulla vägvalet om medlemskap eller utanförskap i detta växande europeiska valutasamarbete. Inför den svenska folkomröstningen är det viktigt att analysera de praktiska effekterna i de länder som redan i dag använder den gemensamma valutan.

Annons
Annons
Annons