Finland vill öka säkerheten – med Sverige och Norge

Finlands president Sauli Niinistö och generallöjtnant Dennis Gyllensporre i Finlandsparken för att hedra slutet av finska vinterkriget och de svenska frivilliga i Vinterkriget. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö och generallöjtnant Dennis Gyllensporre i Finlandsparken för att hedra slutet av finska vinterkriget och de svenska frivilliga i Vinterkriget. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Finlands president Sauli Niinistö vill se ett ökat säkerhetssamarbete – inte bara med Sverige, utan också med Natolandet Norge. Niinistö har nu bjudit in stats-, försvars- och inrikesministrarna från båda länderna plus Finland till ett möte inom kort.

Under strecket
Publicerad
Annons

HELSINGFORS Presidenten har ingen roll vid EU:s dubbla ministermöte med försvars- och utrikesministrarna som pågår i tre dagar under det finländska ordförandeskapet. Samtalen handlar om Mellanöstern, Arktis, hybridhot och AI – artificiell intelligens – med mera.

Däremot lanserade Sauli Niinistö lite i skymundan nyligen ett helt eget initiativ: ett utökat säkerhetssamarbete med både Sverige och Norge.

Annons
Annons
Annons