Annons

Finland uppstod ur svensk katastrof

Den 17 september 1809 undertecknades det fredsavtal med Ryssland som innebar att Sverige fick avstå sex län samt Åland. Att i denna sidoscen av Napoleon­krigen lägga det blivande Finland under sig var emellertid från början inte Rysslands avsikt.

Under strecket
Publicerad

Om en opinionsundersökning ställde frågan ”vilken är den största katastrof Sverige någonsin råkat ut för?”, skulle säkerligen många svara regalskeppet Vasas förlisning, slaget vid Poltava, mordet på Olof Palme, Estonias undergång eller tsunamikatastrofen. Hur många skulle hänvisa till det dokument som idag för 200 år sedan undertecknades i Fredrikshamn och som nog måste ses som den största katastrofen av alla, men mindre känd än de ovan nämnda?

I fredsavtalet med Ryssland efter kriget 1808–1809 fick Sverige avstå från sex av landets län plus Åland; en tredjedel av dess territorium. Dessa län hade tillhört Sverige sedan mer än ett halvt årtusende och var integrerade delar av det svenska riket, i motsats till de besittningar som Vasakungarna erövrat på 1500- och 1600-talen i Baltikum och Tyskland och som gjorde det dåtida Sverige till vad historikerna kallar en konglomeratstat.

Annons
Annons
Annons