Annons

Finland ja-förebild

Folkpartiet hoppas på en Leijonborgeffekt för ja-sidan i EMU-omröstningen. Vid partiets valupptakt på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm i går påminde partiledaren själv om den mirakulösa spurten i senaste riksdagsvalet.

Under strecket
Publicerad

Uppgifterna från opinionsmätsningsinstituten har förvisso varit ganska varierande den senaste veckan. Men Leijonborg valde att ta fasta på den för ja-sidans mest optimistiska mätningen, som säger att en ökning med fem procentenheter räcker för att vinna folkomröstningen den 14 september. Lika mycket som folkpartiet jobbade hem de sista veckorna i riksdagsvalet 2002. - I folkpartiet vet vi att opinionssiffror i augusti säger mycket lite om valresultatet i september. Nu lägger vi i överväxeln. Precis som Carolina Klüft ska vi vara nere på arenan och vinna, sade Lars Leijonborg. Allt medan publiken kalasade på ja-karameller och plockade på sig signerade exemplar EU-parlamentarikern Marit Paulsens handbok om euron. Författarinnan själv var mycket segerviss. - Självklart kommer vi att vinna. Folk är inte dumma. Det handlar om att gå ut på gator och torg, svara på frågor och lyssna på argument. Med en nyanserad och respektfull debatt kommer vi att nå fram, sade hon.

Annars gick folkpartiets valupptakt mest i blåvitt. Eurolandet Finland hölls gång på gång fram som förebild. Och vem passade i sammanhanget bättre än artisten och fritidspolitikern Arja Saijonmaa att sjunga eurons lov? - Demokratin fortsätter i Finland. Det är fortfarande tillåtet att sjunga tango, sade hon. Och gjorde så.

Annons
Annons
Annons