Annons
X
Annons
X

Finland hotar med euroexit

Finland skulle hellre överväga att lämna eurozonen än att betala andra länders skulder i valutaområdet. Så kan man tolka den finländska finansministern Jutta Urpilainens uttalande till affärstidningen Kauppalehti på fredagen.

Finlands finansminister Jutta Urpilainen.
Finlands finansminister Jutta Urpilainen. Foto: JUSSI HELTTUNEN

LÄS MER:
”Nödlån pressar Finlands regering”

I Finland finns en stark opinion mot att man ska skicka ned miljardtals euro för att stötta upp de plågade ekonomierna i Sydeuropa. Nu öppnar också den finländska regeringen för att lämna eurozonen om åtagandena blir för dyra och orättvisa.

– Finland är starkt beslutet att vara en medlem av eurozonen, och vi tycker att euron är nyttig för Finland. Men Finland kommer inte att hänga fast vid euron till vilket pris som helst och vi är förberedda för alla olika scenarier, säger finansministern till tidningen enligt Economictimes.

Annons
X

Finland är ett av få euroländer som har kvar högsta kreditbetyg, AAA, och enligt Jutta Urpilainen kommer landet inte att gå med på en tätare union där alla länder blir kollektivt ansvariga för varandras skulder och risker. Av den anledningen är hon också skeptisk till att en bankunion kan fungera.

– Kollektivt ansvar för andras skulder, ekonomier och risker, det är inte sådant som vi vill förbereda oss för, säger Jutta Urpilainen till Kauppalehti.

Finland har uppvisat en tuff linje vid flera räddningsaktioner. Man kommer nu att förhandla om att få säkerheter som ett villkor för att delta i stödlånen till de spanska bankerna. Liknande krav ställdes på Grekland. Finland har också delat Tysklands skepsis mot gemensamma statsobligationer i eurozonen, så kallade euroobligationer.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS MER:
  **
  ”Lars Wohlin: Euron har ingen framtid”**

  PÅ VÄG MOT ”FIXIT?”:
  Lär dig eurokrisens tugg

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  Finlands finansminister Jutta Urpilainen.

  Foto: JUSSI HELTTUNEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X