Annons
X
Annons
X

Finland bombade mot misstänkt ubåt

Finland har jagat en misstänkt ubåt nära Helsingfors. Efter flera observationer sattes varningsbomber in.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Båtar från finska gränsbevakningen nära Helsingfors. Foto: REUTERS

– Det är ytterligare en incident som faller in i mönstret med en gradvis försämrad hotbild i Europa, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.

Larmet gick vid lunch i måndags - ett objekt som kan vara någon form av främmande undervattensfarkost hade plockats upp av sensorer nära gränsen för Finlands territorialvatten, utanför Helsingfors.

Efter ytterligare observationer på kvällen användes varningsbomber under natten till tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Annons
X

Enligt försvarsminister Carl Haglund uppfattades fortfarande någon form av undervattensverksamhet då de finländska fartygen kom fram till området.

Ett dygn efter första observationen säger Haglund att den akuta situationen verkar vara över. Han vill inte spekulera om det handlar om främmande makt.

– Det fanns en stark misstanke om att det fanns undervattensverksamhet som inte hör hemma där, säger Haglund enligt Hufvudstadsbladet.

Liksom vid den svenska ubåtsjakten i höstas vill ingen myndighetsrepresentant ta ordet Ryssland i sin mun, trots att landet bokstavligen ligger nära till hands.

– Jag kan inte säga vad det eventuella objektet är eller varifrån det kommer. Allt vi observerar måste vi reagera på, säger marinens operationschef Olavi Jantunen till FNB.

Om det går att få reda på vad som hänt är högst osäkert, enligt Haglund.

– Förhoppningen är att vi får möjligast mycket klarhet, men någon säkerhet får vi inte nödvändigtvis.

Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, ser händelsen som ett tecken på en försämrad hotbild i Europa. Den finländska insatsen skiljer sig på flera sätt från den svenska, enligt honom.

– Här avvisar man kränkningen och markerar att man är där och släpper varningsbomber. Men man gick inte ut och pratade om operationen medan den pågick, utan när man betraktade den som avslutad. I Sverige var det närmast livesändningar från själva underrättelseoperationen.

Westberg är också tveksam om man från svenskt håll skulle ha fällt varningsbomber.

– Möjligen hade vi ha kunnat se en skarpare insats direkt, säger han, och hänvisar till svensk lagstiftning som säger att vapen får användas utan varning på en inkräktande ubåt i svenskt territorium.

Varningsbombens syfte är att visa inkräktaren att den är upptäckt, och skrämma i väg den, vilket också gör att man aldrig får veta varifrån den kommer.

– Det är en slutsats som är rimlig att man tar. Det kan kanske förklara varför vi i Sverige inte skulle ha agerat på samma sätt; att man snarare skulle vilja spärra av området och fånga in den kränkande ubåten, säger Westberg.

Den svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) kommenterar händelserna i Finland:

– Detta är väl bara en bekräftelse på den miljö som vi har att hantera. Där den typen av aktiviteter är nödvändiga.

TT

Annons
Annons
X

Båtar från finska gränsbevakningen nära Helsingfors.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X