Teresa Küchler:Finland bakom mycket av helgens grekiska drama

Teresa Küchler

Andra dagen på det stora helgslaget mellan euroländernas finansminister i Bryssel började med stor dramatik och förvirring. Strax före halvlek släppte Finland nämligen en bomb: att man inte på några villkor skulle gå med på ett nytt räddningspaket till Grekland.

Uppdaterad
Publicerad
Euklidis Tsakalotos talar med Alexander Stubb.

Euklidis Tsakalotos talar med Alexander Stubb.

Foto: Francois Lenoir/Reuters
Annons

Bryssel. Mötet, som startade på lördagen och nu går in på sin andra dag, gick inte som väntat för grekerna. Den nye finansministern Euklidis Tsakalotos hade säkert trott att hans plan på budgetnedskärningar på hela 13 miljarder, jämfört med tidigare förslag som bara uppgått till 8 miljarder, skulle om inte imponera på så åtminstone övertyga de andra länderna om att ge Grekland ett nytt räddningspaket på 53, 5 miljarder euro.

Istället möttes han av misstro, och positionerna var samma som de varit hela våren: de andra kräver fler ekonomiska reformer och mer svångremspolitik i Grekland. För lite och för oprecist – och vi litar i vilket fall inte på att ni genomför åtgärderna, sade de andra länderna om Tsakalotos förslag på nedskärningar och reformer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons