Annons

Finess går före styrka

Alkoholhalten blir allt högre i vinerna. Samtidigt kommer alkoholfria viner stort. Det är ett par av årets vintrender uppsnappade på mässan Vin Nordic i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 7
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7
Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Bild 7 av 7
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Foto: JUREK HOLZER

VINTRENDER

En annan tydlig trend är miljöfokuseringen. I Champagne och andra distrikt har man gått över till lättare flaskor. Några gram mindre här och där gör stor skillnad för koldioxidutsläppet när man slår ihop alla vintransporter världen över. PET-flaskans intrång i vinbranschen har samma ambition, förutom att vara praktisk. Att minimera användandet av vatten under själva vintillverkningen är en annan, likväl som att alltfler anammar ekologiskt jordbruk.

Alkoholfria viner är en annan trend. Segmentet växer stort på Systembolaget. Personligen har jag dock ofta svårt för just dessa så kallade viner. Visst finns det undantag – till exempel Natureo, som presenteras här nedan – men de flesta smakar för sötaktigt och sliskigt, vilket ofta ställer till problem om man ska äta mat därtill.

Annons
Annons

Personligen dricker jag hellre andra alkoholfria drycker än vin till maten. Jag har tidigare tipsat om 100 % Blåbär från Grythyttan som med sin syrliga och sträva smak är ett gott alternativ till rödvin till en kraftig köttbit.

Ett annat nytt alternativ är tre gudomligt goda äppelmuster från Magnus Svensson. Magnus är vinkillen som har gett sig in i äppelbranschen och plockat fram tre äppelmuster från specifika områden gjorda på speciella äppelsorter – på vinspråk så kallade Grand Crus.

Vinvärlden är ständigt föränderlig – vilket gör den så spännande och rolig. Det finns ständigt nytt att prova och njuta. Vem trodde för tio år sedan att vi skulle dricka vin ur PET-flaskor? Frågan är vad nästa stora trend blir? Jag lägger en röst på vin på burk.

Ni har säkert märkt det själva. Idag är det inte ovanligt med rödviner som har över 14,5 procent och vita viner som ligger på 13,5 till 14 procent. Minns ni hur det var förr? 12,5 procent var mer eller mindre standard. Problemet med dessa högoktaniga viner är att hur goda de än må vara i en provning så blir det ofta jobbigt att dricka mer än ett glas. Dessutom är de svårmatchade med mat.

Utvecklingen mot starkare viner är ett resultat delvis av klimatförändringar men ännu mer en följd av tekniska landvinningar inom vinmakeriet. Den framstående vingurun Robert Parker har ett finger med i spelet. Han älskar svulstiga viner och har konsekvent premierat powerviner – något som många vinproducenter hängt på i förhoppningen om en 100-poängare. Men nu har många röster höjts angående detta och fler och fler vinproducenter har börjat prioritera elegans och finess snarare än bara styrka och alkohol.

Annons
Annons
Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Sex goda viner

Moscato d’Asti Cascinetta

129:-, 2009, Moscato d’Asti, Italien, 94165, Pärlande vitt, SöttLätt pärlande fräsch och söt päronaktig doft och med mangotoner i smaken. Sött och läskande på samma gång.

Springfield Estate Wild Yeast

159:-, Sydafrika, 95604, Vita Fylliga & Smakrika, Torrt

En chardonnay med smakrik och lätt exotisk fruktighet, smöriga fattoner och läskande fräsch syrlighet.

Louis Bernard Tavel

118:-, 2009, Tavel, Frankrike, 94227, Rosé

Klassisk sydfransk matrosé med mörk färg, smakrik bärighet och lite strävhet. Ljusa, inte alltför smakrika kötträtter är gott till.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Portico Rosé

65:-, 2009, Beiras, Portugal, 94237, RoséGod sommarsipp- rosé med rödbärig doft, solmogen lätt söt hallon-smultrig smak men också med frisk och fräsch syrlighet.

Armidale Hill Grove Cab. Merlot

59:-, South Eastern Australia, 94179, Röda Fruktiga & Smakrika

Billigt och gott med kryddig, bärig doft. Smakrikt vin med lite typisk svartvinbärig syrlighet i avslutningen.

Natureo Free Muscat

49:-, Catalunya, Spanien, 1912, Alkoholfritt, Vitt Vin

Det finns få riktigt goda alkoholfria viner – men detta gillar jag. Druvigt, fruktigt ”vin” med lätt parfymerad ton och bra syrlighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons