Analys

Andreas Cervenka:Finansrevolten har bara börjat

Andreas Cervenka

Tyst kostnad Hutlösa elräkningar, semikriminellt prissatta macchiatos eller hårdsaltade hantverkarnotor är saker som kan få många konsumenters blod att koka. Men på ett område accepterar många av oss att bli rånade på enorma summor utan så mycket som en blinkning. Det lär snart bli ändring på det.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Kolla om du är kund hos oss! Vi mejlar dig svar direkt.” Detta käcka meddelande möter den som surfar in på pensionsjätten AMF:s sajt. Samma budskap från vilket annat företag som helst hade väckt misstankar om en märklig marknadsföringsdrive riktad mot demenspatienter eller människor med en ovana att dricka sig till långa minnesluckor. ”Kolla om du flög med oss på SAS i helgen. Vi ger besked direkt!” ”Har du handlat mat på Coop det senaste dygnet? Vi vet svaret!”

Men pensionsbranschen är inte vilken industri som helst. Stanna en person på gatan och fråga om vederbörande kan namnet på sin arbetsgivare och hur mycket han eller hon tjänar i månaden och du möts troligen av en men-är-du-påtänd-blick. Om du däremot frågar om de vet hur mycket som sätts av till pensionen eller ens vilket företag som förvaltar deras pengar är sannolikheten stor att de ser ut som frågetecken. Även en professor eller Nobelpristagare kan inför pensionssystemets mystiska vindlingar och vrår känna sig lika bortkommen som eskimå i en bikinibutik. Kombinationen av kollektiva tvångsanslutningar, ett lapptäcke av statliga och privata system och ett virrvarr av finstilta villkor gör att det krävs obegränsat med tid och ett närmast perverst intresse för statistiska aktuariemodeller för att skaffa sig riktigt bra koll.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons