Finansman åter vid rodret

OSLO Den norske finansmannen Kjell Inge Røkke har mer än fördubblat sin förmögenhet på ett halvt år. Kursökningen för de fyra företag han kontrollerar har bidragit till att det blivit börsrekord 21 gånger hittills i år på Oslo Börs.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kjell Inge Røkke är känd som norrmannen som arbetade sig upp från att vara en enkel fiskare till att bli miljardär. Men det höll på att gå lika snabbt utför.
Efter att ha tjänat sina första miljoner på att fiska utanför Alaska köpte han in sig i det norska affärslivet och övertog det ena företaget efter det andra.

En kungstanke var att slå ihop Norges två största verkstadsföretag, Aker och KvÆrner. Røkke hade kontroll över Aker, men gav sig på KvÆrner samtidigt som företaget fick stora problem med att överleva. Miljardlån togs för att finansiera övertagandet.
När fusionen genomförts var det snabbt dags att skilja ut de olika verksamheterna:
”Aker Yards blev varvskoncernen; där varv i Finland, Norge, Tyskland och flera andra länder samordnades.
”Aker Kvaerner blev offshore- och engineeringbolaget.
”Aker (som tidigare kallades Aker-RGI) är Kjell Inge Røkkes kontrollerande bolag där också verksamheter som fiske ligger.
”KvÆrner, slutligen, blev en avstjälpningsplats för all problemfyllda företag, samtidigt som företaget hade aktier i de övriga Røkke-bolagen som var aktiva.

Men investerarna var skeptiska till att placera sina pengar i bolagen. Börskurserna sjönk så att Kjell Inge Røkke till sist inte ens kunde räknas bland Norges miljardärer. Hans samlade tillgångar uppgick enligt Aftenposten ”bara” till 900 miljoner norska kronor för ett halvt år sedan.
Men de problematiska verksamheterna har betats av en efter en. Den 1 april meddelade Røkke Oslo Börs att han delar upp KvÆrner en gång till. Den nuvarande företagsledningen får ta över resterande problemfyllda verksamheter för ett pund. Ett varv i Philadelphia och en 20-procentig andel i Sea Launch, ett företag som skickar upp satelliter från en flytande plattform, blir det enda som är kvar i KvÆrner,
tillsammans med aktierna i de övriga företagen i Røkkesfären.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons